1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Alexander Stubb on uusi ulkoministeri

Kokoomus esittää uudeksi ulkoministeriksi europarlamentaarikko Alexander Stubbia (kok). Valinnasta päätti kokoomuksen eduskuntaryhmä aamupäivällä pitämässään kokouksessa. Nimitys vahvistetaan presidentin esittelyssä perjantaina.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen sanoo luottavansa täysin uudeksi ulkoministeriksi nousevan europarlamentaarikon Alexander Stubbin ammattitaitoon.

Kataisen mukaan uusi ulkoministeri hallitsee ulkosuhteiden hoidon ja erityisesti Eurooppa-politiikan, vaikkei hänellä olekaan kokemusta Suomen politiikasta kuin virkamiehenä. Katainen muistuttaa, että ulkoministeriö on Stubbille kuitenkin talona tuttu.

- Stubbin on nyt opeteltava, kuinka toimia ulkoministerinä parlamentaarisessa Suomessa, Katainen totesi kokoomuksen eduskuntaryhmän tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Kataisen mukaan Stubb "pystyy hyppäämään liikkuvaan junaan kesken Suomen Etyj-puheenjohtajuuden".

Katainen puhui ministerivalinnasta maanantai-iltana sekä presidentin että pääministerin kanssa, ja asia etenee Kataisen mukaan nyt normaalin kaavan mukaan.

Katainen myöntää, että myös eduskunnan puhemiehen Sauli Niinistön nimi oli esillä ulkoministeripohdinnoissa, mutta hän korostaa, että päätös Stubbin nimityksestä oli yksimielinen.

"Myönnän että jännittää" Stubbin mukaan kutsuun ulkoministeriksi ei voinut vastata muuta kuin yksiselitteisesti kyllä. - Kun isänmaa kutsuu, niin silloin mennään, Stubb sanoi kokoomuksen tiedotustilaisuudessa. Stubb sanoutuu painokkaasti irti sooloilusta ulkopolitiikassa. - Nato-linjassa on ilman muuta selvää, että ulkoministeri edustaa hallituksen linjaa ja hallitusohjelmaa yhteistyössä presidentin kanssa. Ja tässä linjassa ei ole mitään muutosta, Stubb lupasi. Stubb myöntää, että ulkoministerin pesti jännittää. - Myönnän ihan suoraan, että nyt jännittää. Vaikka asiantuntemusta olisi roppakaupalla, ulkoministerin saappaisiin astuminen tässä vaiheessa on erittäin jännittävä ja nöyrästi haastava tehtävä, Stubb jatkoi. Stubbille ministerinsalkku 40-vuotislahjaksi Tiistaina 40 vuotta täyttävä Alexander Stubb on kokoomuslainen poliitikko. Hän on syntynyt Helsingissä, mutta kotisivuillaan Stubb kirjoittaa, että hänen juurensa ovat Pohjanmaalla Ähtävässä ja Karjalassa Viipurissa. Stubbin perhe oli kaksikielinen: isä puhui ruotsia, äiti suomea. Stubbilla on pitkä kokemus europolitiikasta. Hän on mm. toiminut EU-komission entisen puheenjohtajan, italialaispolitiikko Romano Prodin neuvonantajana. Suomen ollessa EU-puheenjohtaja Stubb työskenteli suurlähettiläs Antti Satulin avustajana. Europarlamenttiin hänet valittiin vuoden 2004 vaaleissa. Stubb on opiskellut Yhdysvalloissa ja Ranskassa. Tohtoriksi hän väitteli London School of Economicsissa vuonna 1999. Väitöskirjan aihe oli EU:n joustava yhdentyminen. Harrastuksikseen Stubb mainitsee urheilun; jääkiekko, käsipallo, jalkapallo ja golf ovat suosikkilajeja. Myös telemark-hiihto kuuluu Stubbin harrastuksiin. Stubb on naimisissa brittiasianajaja Susanne Innesin kanssa ja heillä on kaksi lasta. Perhe asuu Brysselissä. Euroopasta onnitteluja Euroopan parlamentin suurimman ryhmän puheenjohtaja Joseph Daul onnittelee Alexander Stubbia tämän nimityksestä Suomen ulkoministeriksi. Euroopan kansanpuolueen ja demokraattien ryhmän johtajan Joseph Daulin mukaan Stubb on tehnyt erinomaista työtä parlamentissa. Daul sanoo olevansa varma, että Stubb jatkaa samoilla linjoilla myös ulkoministerinä. YLE Uutiset