Köyhät maat eivät hyväksy ilmastosopimusta ilman miljardiavustuksia

Bangkokissa käynnissä oleva kansainvälinen ilmastokokous on ajautunut riitelyyn suurten ja pienten maiden oikeuksista. Köyhien kehitysmaiden ryhmä G77 yhdessä Kiinan kanssa vaatii teollisuusmailta suurta rahallista tukea, jonka avulla maat voisivat vähentää kasvihuonekaasupäästöjään.

luonto

Ilman rikkaiden maiden apua köyhät maat eivät voi tehdä sopimusta päästövähennyksistä, sanoo Barbadosta edustava Selwin Hart, joka puhui kokouksessa pienten saarivaltioiden ryhmän puolesta. Ilmastonmuutoksen estäminen vaatii joka tapauksessa kaikkien maiden, myös kehitysmaiden osallistumisen, kokouksessa muistutetaan.

YK:n kehitysohjelman UNDP:n arvion mukaan ilmastonmuutoksen astäminen vaatisi vuosittain 58 miljardin euron investoinnit vuosittain vuoteen 2015 saakka. Balilla perustetussa sopeutumisrahastossa varoja on vain yksi miljardi vuodessa.

Köyhät maat ovat närkästyneitä myös siitä, että vaikka niiden panosta ilmastotalkoissa kaivataan, niitä ei silti kutsuta mukaan neuvotteluihin. Alkuvuodesta Yhdysvaltain presidentti George Bush kutsui 16 suurimman saastuttajamaan edustajat omaan ilmastokokoukseensa ja tulossa on myös suurimpien teollisuusmaiden G8-kokous. Molemmissa kokouksissa asialistalla ovat kehitysmaiden ilmastopäästöt, mutta maat itse eivät pääse lausumaan käsityksiään, valittavat kehitysmaat.

Tähtäimessä kattava sopimus ensi vuonna Bangkokin kokouksen tavoitteena on löytää keinoja hidastaa kasvihuoneilmiötä ja estää ilmaston lämpiämistä. Kyseessä on ilmastonmuutosasioiden kanssa painivien edustajien tämän vuoden ensimmäinen YK-vetoinen tapaaminen. Ilmastonmuutoksesta neuvottelevien maiden edustajat tapasivat edellisen kerran loppuvuodesta Indonesian Balilla. Bangkokissa on edustettuna 192 maata. Uuden ilmastosopimuksen aikaansaamisen takaraja on ensi vuoden loppu. Yksittäisten maiden pitäisi hyväksyä sopimus vuoteen 2012 mennessä, jolloin nykyinen Kioton sopimus päättyy. Vaikka maailman valtiot ovat yleisesti ottaen yksimielisiä ilmastonmuutoksen estämisen tarpeellisuudesta, on niillä tarvittavista käytännön toimista keskenään erilaisia käsityksiä. Toiveet kohdistuvat USA:n seuraavaan presidenttiin

Kokouksen puheenjohtaja, YK:n kansainvälisen ilmastopaneelin johtaja Yvo de Boer sanoi tiistaina, ettei tärkeimmistä ongelmista saada ratkaisuja aikaan ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja. Ilmastoneuvottelijat ovat olleet turhautuneita USA:n jarruttavaan asenteeseen.

Kaikki presidentinvaalien kolme jäljellä olevaa ehdokasta ovat kampanjassaan lupailleet suurempia päästövähennyksiä kuin maan nykyhallinto.

Lähteet: AP, AFP, YLE Uutiset