1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kanervan erottamispäätös saa tukea

Kanervan erottamispäätös saa tukea niin hallituspuolueiden kuin opposition riveistä. Hallituspuolue vihreiden puheenjohtaja, työministeri Tarja Cronberg sanoo, että ministeri Kanervan erottamispäätös on kansainvälisen käytännön mukainen. Cronbergin arvion mukaan ratkaisu ei ole ollut helppo, mutta päinvastaisesta päätöksestä olisi tullut vielä suurempi kansainvälinen puheenaihe.

Kokoomuksen naisten puheenjohtaja, jyväskyläläinen kansanedustaja Henna Virkkunen pitää Kanervan syrjäyttämistä oikeana ratkaisuna. Virkkusen mukaan on kuitenkin erittäin poikkeuksellista, että eroon johtaa värikäs yksityiselämä. Kansanedustaja Virkkunen edustaa itse myös sitä kantaa, että astuessaan politiikkaan ihmisen yksityiselämän suoja kaventuu. Virkkunen on myös viestintätutkija: hän on tutkinut suomalaisia ministerieroja lisensiaatintyössään. Kanervan syrjäyttämiseen työtehtävistään löytyy Virkkusen mukaan samankaltaisuuksia Kauko Juhantalosta 90-luvun alussa. Yhdysvalloissa parhaillaan vieraileva pääministeri Matti Vanhanen toteaa YLE Uutisille, että hän on ollut yhteydessä kokoomusjohtaja Kataiseen ja tasavallan presidenttiin Tarja Haloseen. Vanhanen palaa asiaan kokoomuksen kanssa vielä tiistain aikana. SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma arvioi, että kokoomuksen Kanerva-päätös tuli "yhdennellätoista hetkellä". Jos päätöstä ei olisi tehty, ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok.) olisi joutunut Heinäluoman sanoin "rampana ankkana" sotilasliitto Naton huippukokoukseen tekstiviestikohussa. Heinäluoman mukaan Kanervan tekstiviestijupakalla on jo ollut vaikutuksia niin kansalaisten käsitykseen politiikasta kuin Suomen kuvaan maailmalla. Entisen ulkoministerin Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan Kanervan erottaminen ulkoministerin tehtävistä oli välttämätön ja oikea oikea ratkaisu.

Tuomiojan mukaan Kanerva kuitenkin hoiti tehtävänsä asiallisesti ja tavalla, joka edusti jatkuvuutta ja konsensushakuisuutta sekä rakentavaa yhteistyötä myös tasavallan presidentin kanssa. Tuomioja kirjoittaa blogissaan näiden olevan asioita, joissa kokoomuslaiset yleensä eivät ole profiloituneet.