1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vanhanen pitää Kanervan erottamista rankkana ja murheellisena

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan Ilkka Kanerva (kok.) hoiti tehtävänsä ulkoministerinä erittäin aktiivisesti ja toi ulkopolitiikkaan sellaista aktiivisuutta, jota toivottiin. Tässä suhteessa Vanhanen sanoi pitävänsä kokoomuksen tekemää ratkaisua rankkana ja murheellisenakin.

Vanhanen kertoi keskustelleensa kysymyksestä pitkään kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen kanssa maanantai-iltana. Kanervaan Vanhanen ei ollut nyt ollut yhteydessä, vaan pyrkii tapaamaan tämän palattuaan Suomeen.

Vanhasen mukaan mikään yksittäinen tekijä ei ollut ratkaissut kokoomuksen päätöstä, vaan kyse oli kokonaisarviosta: toisaalta kokoomuksessa arvioitiin sitä, minkälaiseksi keskustelu lähiviikkoina etenisi.

Toisaalta Katainen muistutti siitä, millaisia keskusteluja oli käyty puolueen sisällä vuosi sitten, kun ministerivalintoja tehtiin. Kataisen kanssa käymänsä keskustelun jälkeen Vanhanen sopi tasavallan presidentin kanssa asian etenemisestä kohti perjantaina pidettävää presidentin esittelyä.

Vanhanen sanoi uskovansa, että ulkoministerin vaihdos kyetään kuitenkin hoitamaan tavalla, joka ei haittaa Suomen ulkopolitiikkaa, vaikka meneillään onkin Suomen Etyj-puheenjohtajuusvuoro.

Vanhanen sanoi, että Stubb on iästään johtuen erilaisessa asemassa kuin kokenut Kanerva, mutta ikää ei pidä pitää erityisenä rasitteena.

Vanhasen mukaan tapaus ei ole erityisesti vaikuttanut Suomi-kuvaan ulkomailla.

Vanhanen kommentoi ulkoministerin vaihtumista New Yorkissa, jossa hän pitää puheen YK:n erityisistunnossa.

YLE Uutiset