Greenpeace: Ydinvoimayhtiöt huijasivat suomalaisia

Ympäristöjärjestö Greenpeace on osoittanut mieltään Fortumin yhtiökokouksen osallistujille Finlandia-talolla Helsingissä. Aprillipäivän mielenosoituksen viesti oli, että Fortum on antanut perättömiä lupauksia ydinvoiman avulla saatavista kasvihuonepäästöjen vähennyksistä.

luonto

Järjestön teollisuuden omista lähteistä keräämien tietojen mukaan uuden ydinvoimalan avulla aikaansaatavat vuosittaisten ilmastopäästöjen vähennykset ovat jäämässä kolmasosaan siitä, mitä suomalaisille ennen ydinvoimalan rakennuslupaa väitettiin. Kun huomioidaan vielä reaktorin myöhästyminen, vähennykset Kioton sopimuksen tavoitekaudella jäävät kymmenesosaan luvatusta, Greenpeace sanoo.

Teollisuus lupasi myös, että ydinvoima korvaa täysimääräisesti kivihiiltä. Todellisuudessa ydinvoima on osittain syrjäyttänyt satsauksia uusiutuviin energialähteisiin ja energiatehokkuuteen, Greenpeace muistuttaa. Päästöjen vähentämistä ydinvoimalla rajoittaa se, että 90 prosenttia Suomen ilmastopäästöistä syntyy muilla sektoreilla kuin erillisessä sähköntuotannossa. Näihin päästöihin ydinvoimalla ei voida vaikuttaa.

Greenpeace vaatii, että Fortumin on investoitava päästökaupan avulla keräämänsä 400 - 600 miljoonan euron vuosittaiset voittonsa kokonaan uusiutuviin energianlähteisiin, kuten metsähakkeeseen, biokaasuun, tuulivoimaan, peltoenergiaan ja pienvesivoimaan.

Lähteet: YLE Uutiset