1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruotsalaishoitajat uhkaavat irtisanoutumisilla

Ruotsalaiset sairaanhoitajat kapinoivat huonoja palkkoja vastaan. Internetissä on aloitettu joukkoliike, jossa tuhannet hoitajat uhkaavat irtisanoutua.

Ulkomaat

Sairaanhoitajien kapina juontaa juurensa suomalaishoitajien taannoiseen palkkataisteluun. YLE Uutisten Tukholman kirjeenvaihtajan Jyri Rantalan mukaan naapurimaassa seurattiin silmät ymmyrkäisinä, kuinka palkkakuoppaan joutuneet suomalaiset uhkasivat joukkoirtisanoutumisella.

Ruotsissakin halutaan panna nyt kova kovaa vastaan. Viralliset palkkaneuvottelut ovat kariutuneet: Hoitajat ovat hylänneet kaksi sovittelijan palkkatarjousta ja lakkoon valmistaudutaan täyttä häkää.

Hoitajien ammattiliitto vaatii 14 prosentin palkankorotuksia kahden vuoden kuluessa. Se ei kuitenkaan riitä internetin joukkoliikkeen reilulle 8 000 hoitajalle, jotka vaativat vähintään 5 000 kruunun eli vajaan 600 euron palkankorotusta kaikille. Keskipalkkaiselle hoitajalle se tietäisi vajaan 20 prosentin palkankorotusta.

Irtisanoutumissuunnitelmille ei ole ammattiliiton tukea. Niin ikään työnantajat pitävät joukkoirtisanoutumista laittomana ja ihmettelevät hoitajien vaatimuksia, sillä nämä ovat viime vuosien palkkakierroksilla pärjänneet paremmin kuin monet muut.

- Vain teollisuuden työntekijät ovat saaneet sairaanhoitajia paremmat palkankorotukset, kuntatyönantajan pääneuvottelija Ingela Gardner Sundström laskeskelee.

Hoitoväki on barrikadeilla myös Tanskassa. Suuren hoitoalan lakon piti alun perin alkaa jo tiistaiaamuna, mutta valtiovalta lykkäsi yhteiskunnalle vaaralliseksi arvioitua työtaistelua parilla viikolla.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi