Avaruudesta löytyi kaikkien aikojen pienin musta aukko

Avaruudesta on löytynyt kaikkien aikojen pienin musta aukko. Sillä on kokoa vain kaupungin verran mutta voimaa enemmän kuin monilla monin verroin suuremmilla mustilla aukoilla.

Ulkomaat

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan löytämä aukko sijaitsee Linnunradalla eteläisessä Aran tähdistössä. J1650-nimen saanut aukko on halkaisijaltaan vain 24 kilometriä ja massaltaan alle neljä kertaa Auringon kokoinen. Pienuuskisan edellisellä ykkösellä oli massaa 6,3 Auringon verran, ja suurimmat mustat aukot ovat jopa miljardikertaisia Aurinkoon verrattuna.

Pienestä koostaan huolimatta J1650 kykee nielemään kaiken lähestyvän valon ja repisi ihmisen hetkessä suikaleiksi, tutkijat kuvailevat.

Mitään näin pientä kohdetta ei ole koskaan ennen löydetty oman aurinkokuntamme ulkopuolelta. Musta aukko ei edes voi osoittautua paljon pienemmäksi, arvelevat Nasan tutkijat.

Muiden mustien aukkojen tavoin J1650 on syntynyt sammuneesta tähdestä, joka on romahtanut oman painovoimansa vaikutuksesta. J1650:n emotähteä pienempi tähti synnyttäisi tutkijoiden mukaan todennäköisesti neutronitähden, ei mustaa aukkoa.

Nasan tutkijat Nikolai Shaposhnikov ja Lev Titarchuk tekivät löytönsä pienen satelliitin avulla. Rossi-satelliitti kykenee mittamaan mustia aukkoja kiertävät kaasupyörteet erittäin tarkasti. Vauhdista on laskettavissa aukon vetovoima ja paino.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset