1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Rap-musiikki on muuttunut huumemyönteisemmäksi

Rap-musiikkien sanoitukset ovat muuttuneet huumeiden vastaisuudesta huumeidenkäytön ihannoimiseen, kertoo uusi tutkimus.

Yhdysvalloissa Berkeleyn yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan rapin alkuaikoina sanoituksissa ei juurikaan puhuttu huumeista tai jos ne mainittiin, niin kielteisessä valossa.

Selvityksessä oli mukana 341 rap-hittiä vuosilta 1979 - 1997. Viittaukset huumeisiin kuusinkertaistuivat ajanjakson aikana. Alkuvuosien 40 suosituimmasta kappaleesta vain neljä mainitsi huumeet, kun vuonna 1993 lähes 70 prosenttia rap-kappaleista käsitteli huumeita. Tutkijoiden mukaan sen lisäksi, että huumeista lauletaan yhä enemmän, niistä kerrotaan myös entistä myönteisemmin. Esimerkiksi Grandmaster Flashin kappalessa White Lines vuodelta 1983 varoitetaan, että "kokaiini ei tee muuta kuin tappaa aivosi". Sen sijaan 50 centin kappaleessa As the World Turns viitataan kokaiinin ja heroiinin käyttöön myönteisessä valossa.

Tutkijoiden mukaan kyseessä on huolestuttava trendi, sillä monet rap-tähdet ovat nuorten esikuvia.

Lisäksi tutkijoita huolestuttaa se, miten rap-laulajat piilottavat tekstiin slangisanoja, joita vain nuoret ymmärtävät. Esimerkkinä tutkijat antavat sanan "broccoli", joka tarkoittaa kirjakielessä parsakaalia, mutta slangissa marihuanaa.