Vapaista radiotaajuuksista vauhtia teräväpiirtolähetyksiin?

Viestintävirasto ehdottaa analogiselta televisiolta vapautuneita radiotaajuuksia käytettäviksi teräväpiirtotelevision eli HDTV:n koelähetyksiin. Taajuuksille voitaisiin viraston selvityksen mukaan sijoittaa myös langattomia laajakaistapalveluita.

Kotimaa

Vaikka osa UHF-taajuudesta päätettäisiin ottaa mobiilikäyttöön, taajuusalueelle jäisi lisäksi tilaa muun muassa valtakunnalliselle digi-tv-kanavanipulle. Tv-lähetyksille varattuja taajuuksia ei ole tällä hetkellä lainkaan vapaana. Viestintäviraston mukaan VHF-alueella voitaisiin aloittaa teräväpiirtotelevision koelähetykset hyvinkin nopealla aikataululla. HDTV tulossa hitaasti HDTV tekee tuloaan Suomeen kuitenkin verkkaisesti. Jotkut tv-yhtiöt uusivat kalustoaan HD-tuotantoon sopivaksi, sillä HDTV:stä kaavaillaan maksullista lisäpalvelua.

Yleisradio ei ole siirtymässä lähivuosina teräväpiirtotekniikan käyttöön laajamittaisesti. Uutta tekniikkaa kokeillaan olympialaisissa ja muissa urheilukisoissa.

Pääkanavat säilyvät kuitenkin nykyisellään ainakin vuoteen 2016 saakka. YLEn toimitusjohtajan Mikael Jungerin mukaan kiirettä ei ole, koska tekniikka ei ole valmista.

Lähteet: YLE Uutiset