1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jalkaväkimiinoista luopuminen tulee ennakoitua halvemmaksi

Jalkaväkimiinoista luopuminen tulee Suomelle selvästi ennakoitua halvemmaksi. Jalkaväkimiinat aiotaan poistaa aseistuksesta kokonaan kahdeksan vuoden kuluessa, ja ne on tarkoitus korvata muilla järjestelmillä. Nyt tutkitaan monia eri vaihtoehtoja, muun muassa tiedusteluun käytettäviä minilennokkeja.

Kotimaan uutiset

Suomi aikoo liittyä mukaan henkilömiinat kieltävään Ottawan sopimukseen neljän vuoden kuluttua. Jalkaväkimiinoista luovutaan neljän vuoden sisällä sopimukseen liittymisestä.

Miinoista luopumisen arvioitiin aluksi maksavan jopa puoli miljardia euroa vuodessa. Nyt miinojen luopumiseen on varattu rahaa yhteensä 200 miljoonaa koko kahdeksan vuoden ylimenokaudeksi. Eversti Jukka Sonninen Maavoimien esikunnasta kuitenkin lupaa, että suunniteltu rahoitus riittää jalkaväkimiinojen korvaamiseen.

Jalkaväkimiinojen korvaamiseksi on useita vaihtoehtoja. Ensimmäisessä vaiheessa puolustusvoimat hankkii viuhkapanoksia ja pimeätorjuntavälineitä sekä modernisoi panssarimiinoja.

Miinat tappavat vuosittain tuhansia ihmisiä. Uhrit ovat usein siviilejä. Eri puolille maailma on piilotettu YK:n laskelmien mukaan 100 miljoonaa miinaa.

Lähteet: YLE Uutiset