Arjessa altistutaan kemikaalien haittavaikutuksille

Ihmiset altistuvat arkipäivässä kemikaalien haittavaikutuksille. Haitalliset, toisinaan jopa vaaralliset kemikaalit vaanivat muun muassa kosmetiikassa, elintarvikkeissa sekä poltto- ja pesuaineissa. Kemiantekniikan asiantuntija on huolissaan varsinkin nuorten altistumisesta haitallisille aineille.

Kotimaa

Kemiantekniikan diplomi-insinööri ja tietokirjailija Anja Nysten huomauttaa, että heti aamulla herätessä ovat vastassa kylpyhuoneen kosmetiikka ja pesuaineet. Samoin keittiössä ollaan tekemisissä pesuaineiden kanssa. Liikenteeseen lähtiessä mahdollisesti tankataan auto. Samalla hengitetään pienhiukkasia ja ilmansaasteita sekä juodaan vettä, jonka laadusta myös on ollut viime aikoina paljon puhetta.

Vaikka kemian monimutkaiset kaavat yhdistetään arkielämässä yleensä vain ruoan lisäaineisiin, kemikaalikimaran nauttiminen täyttää päivämme.

Tupakoivien äitien pojilla on alustavien tutkimustietojen mukaan muita suurempi riski sairastua kivessyöpään. EU:n ulkopuolelta tuoduissa pyyhkeissä puolestaan saattaa muhia ympäristömyrkky, ja vaikkapa saunan jynssäys hypokloriitilla heitättää klooripitoiset löylyt ilmaan pitkäksi aikaa.

Nysten kertoo myös, että tuulilaisinpesunesteen pääkallokuva on otettava vakavasti.

- Pesuneste, jossa on pääkallonkuva on metanolipohjanen todella myrkyllinen aine. Olen hämmästynyt, että sellaista myydään tuulilasinpesunesteeksi.

Hiusten värjäystä kannattaisi nuorena välttää

Nysten on huolestunut varsinkin nuorten jatkuvasta altistuksesta esimerkiksi kosmetiikka- ja hiustenhoitotuotteille.

- Nuoret, jotka värjäävät hiuksiaan joka toinen kuukausi, altistuvat melkoiselle kemikaalimäärälle hyvin nuoresta lähtien. Samoin piilee vaara fyysistä suorituskykyä tai lihaksia kasvattavissa aineissa, jos niitä käyttää väärin, Nysten muistuttaa.

Uusi ilmiö on myös altistuminen internetistä tilattavien lääkkeiden kemikaaleille ja myrkyille. - Siinä riskeeraa oman terveytensä, jos saakin jotain väärennöstä, joka ei ole alkuunkaan sitä, mitä luulee tilanneensa.

Kemikaaleja arjen näkökulmasta tutkinut Anja Nysten kehottaa ihmisiä ohtimaan valintojaan aiempaa tarkemmin.

- Uusien tuotteiden ja kemiallisten aineiden määrä on niin valtava, että en usko, että siinä turvallisuusselvitykset pysyvät ihan mukana, Nysten sanoo.

Upouutta kemiaalien maailmaan tuo ultrapieni nanohiukkanen. Nanoteknologialla avulla saadaan vaikkapa tennismailoista keveitä. Sukkiin kiinnitetään hopeapartikkeleita tappamaan bakteereita tai saadaan ikkuna puhdistamaan itsensä.

Lähteet: YLE Uutiset