Väitös: Pitkä täysimettäminen voi lisätä allergioita (video)

Imetyksen vaikutuksesta allergioihin on saatu uutta tietoa. Helsingin yliopiston väitöstutkimuksen mukaan pitkään, yli puoli vuotta jatkuva täysimetys voi lisätä lapsen allergiariskiä.

Kotimaa

Lääketieteen lisensiaatti Maria Pesosen mukaan lapsilla, jotka saavat yli yhdeksän kuukautta yksinomaan rintamaitoa, on lisääntynyt riski saada atooppista ihottumaa lapsuudessa.

Tulokset pohjautuvat 20 vuoden seurantatutkimukseen, jossa on tutkittu helsinkiläisäitejä, vastasyntyneitä vauvoja ja lapsia.

Neuvoloista ja synnytyssairaaloissa täysimettämistä suositellaan noin puolen vuoden ikään asti. Sen on todettu ehkäisevän suoliston infektioita ja vähentävän allergiariskiä. Neuvoloiden nykyisiä imetyssuosituksia ei Pesosen mukaan olekaan syytä lähteä muuttamaan.

- Neuvolasuositusten mukainen kuuden kuukauden yksinomainen rintaruokinta on ihan hyvä, mutta toisaalta allergioiden kannalta suojateho luultavasti tulee jo 3-4 kuukauden yksinomaisella rintaruokinnalla, Pesonen sanoo. Täysimetys on pienten lasten äitien keskuudessa kuuma aihe. Jotkut kannattavat sitä henkeen ja vereen toiset taas ovat jopa kokeneet riittämättömyyden ja äitinä epäonnistumisen tunnetta, kun imetys ei ole onnistunut neuvolan toiveiden mukaisesti. Lääketieteen tohtoriksi väittelevä Pesonen muistuttaa, että terveitä lapsia kasvaa myös ilman imettämistä. - Kun rintaruokinta ei aina syystä tai toisesta onnistu, sitä ei pidä pitää minään epäonnistumisena. Se ei kuitenkaan ole viimeisen päälle varma keino ehkäistä allergioita. Eikä kenenkään pidä kokea huonoa omaatuntoa, jos ei ole syystä tai toisesta ylläpitänyt yksinomaista rintaruokintaa. YLE Uutiset