1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Itä-Timorin presidentti vihjaa eroaikeista

Kaakkoisaasialaisen Itä-Timorin presidentti harkitsee politiikasta vetäytymistä. Presidentti Jose Ramos-Horta on parhaillaan Australiassa pohjoisessa Darwninin kaupungissa toipumassa häntä vastaan helmikuussa tehdystä murhayrityksestä.

Ramos-Horta kertoi The Australian -sanomalehdelle, ettei lupaa palvelevansa täyttä virkakautta. Ramos-Horta aikoo palata Itä-Timoriin tässä kuussa ja pitää tuolloin puheen parlamentille.

Ramos-Horta valittiin presidentiksi viime vuoden toukokuussa, ja virkakauden oli määrä jatkua aina huhtikuuhun 2012 asti. Itä-Timorin presidentin virka on lähinnä seremoniallinen, ja varsinainen valta on pääministerillä.

Nobelin rauhanpalkinnon saanut Jose Ramos-Horta on vuonna 2002 Indonesiasta itsenäistyneen Itä-Timorin toinen presidentti.

Murhayritys helmikuussa Itä-Timorin kapinalliset ampuivat Ramos-Hortaa helmikuussa tämän asunnon ulkopuolella Itä-Timorin pääkaupungissa Dilissä. Myös pääministeri Xanana Gusmaota vastaan tehtiin samana päivänä murhayritys. Kapinallisjohtaja Alfredo Reinado kuoli presidentin kotiin tehdyn hyökkäyksen aikana, mutta joukko kapinallisia on edelleen vapaalla jalalla, mukaan lukien Reinadon lähipiiriin kuulunut Marcelo Caetano, jota epäillään Ramos-Hortaa ampuneeksi mieheksi. Majuri Alfredo Reinado oli entinen sotilaspoliisin johtaja ja yksi vuoden 2006 kapinan johtajista. Ramos-Horta oli tavannut Reinadoa useaan otteeseen suostutellakseen tätä antautumaan. Itä - länsi-jännite vei väkivaltaan vuonna 2006 Itä-Timor ajautui levottomuuksiin keväällä 2006, kun silloinen pääministeri Mari Alkatiri erotti 600 sotilasta lakkoilun takia. Itä-Timorin armeijaa ovat jakaneet maan itäisestä ja läntisestä osasta kotoisin olevien sotilaiden keskinäiset vihollisuudet. Erottamista seuranneissa turvallisuusjoukkojen eri ryhmittymien välisissä väkivaltaisuuksissa ja ryöstelyissä kuoli ainakin 37 ihmistä ja 150 000 ihmistä joutui pakenemaan kodeistaan. Australian lähettämät rauhanturvaajat onnistuivat rauhoittamaan tilanteen. Itä-Timorissa on edelleen noin 2 500 ulkomaalaista sotilasta ja poliisia auttamassa paikallisia turvallisuusjoukkoja. Reuters, AP, AFP