Pohjoisranskalaisia pilkkaavalle hittikomedialle ennätysyleisö

Pohjoisranskalaisten tavoilla ja kulttuurilla pilaileva komediaelokuva on noussut kaikkien aikojen katsotuimmaksi kotimaiseksi elokuvaksi Ranskassa. Kuudessa viikossa elokuvan on nähnyt Ranskassa jo yli 17 miljoonaa katsojaa.

viihde

Menestys on yllättäen parantanut työttömyyden ja kolean sään koetteleman Pohjois-Ranskan ulkoista kuvaa ja lisännyt jopa turismia alueelle.

Bienvenue chez les chtis -niminen elokuva voisi vapaasti käännettynä olla suomeksi tervetuloa Pohjois-Ranskaan. Elokuva tekee pilkkaa Pohjois-Ranskan asukkaista - tai niistä stereotypioista, mitä muualla maassa asuvilla heistä on. Pohjoisranskalaisia pidetään yksinkertaisina, kurjuudessa elävinä ja viinaan menevinä. Ohjaaja-näyttelijä Danny Boonin elokuvan päähenkilön elämä järkkyy, kun hänet rangaistuksena siirretään töihin pohjoisranskalaiseen Beurguesin kaupunkiin. Pohjoisranskalainen aksentti on niin vahva, että ymmärrysongelmia tulee jatkuvasti. Myös pohjoisen alkoholinkulutuksesta vitsaillaan - työntekijät ovat silloin tällöin hiprakassa keskellä päivää. Kuudessa viikossa elokuva on vetänyt ennätykselliset yli 17 miljoonaa katsojaa, eli yli joka neljäs ranskalainen on nähnyt komedian. Viime viikonlopun näytösten jälkeen elokuvasta tuli kaikkien aikojen katsotuin ranskalaiselokuva. Edellä on vain - kolmen miljoonan katsojan päässä - amerikkalainen Titanic. "Elokuva osuu naulan kantaan" Bienvenue chez les chtis -elokuvan suosiota on ihmetelty. Voisi kuvitella, että aivan oikeastikin ankean ilmaston, työttömyyden ja sosiaalisten ongelmien vaivaamasta alueesta on vaikeaa ja vaarallista laskea leikkiä. Elokuvan Pariisissa nähneet Raymond Michelski ja Marie Rochas ovat itse asuneet Pohjois-Ranskassa - eivätkä panneet pahakseen. - Elokuva huvitti, koska monet sanonnat osuivat naulan kantaan - elokuva kuvaa hyvin pohjoista, Marie Rochas sanoo. - Monilla ranskalaisilla on pohjoisesta vääristyneitä mielikuvia. Ne eivät ole totta, alueelle yritetään kovasti houkutella ihmisiä ja yrityksiä. Elokuva rikkoo kielteisiä mielikuvia, sanoo Raymond Michelski. Elokuvan menestys on houkutellut Pohjois-Ranskaan, erityisesti pieneen Beurguesin kylään on roppakaupalla lisää turisteja. Presidentti Nicolas Sarkozyn puolestaan kerrotaan järjestelevän elokuvasta itselleen yksityisnäytöstä presidentin Elysee-palatsiin. Amerikkalaisten Hollywood-elokuvia vastaan alati taistelevalle ranskalaiselle elokuvateollisuudelle kotimaisen elokuvan voittokulku antaa myös lisää itseluottamusta. YLE Uutiset