Valelaskujen lähettäjä sai vankeutta

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut valelaskujen lähettäjän neljäksi vuodeksi vankeuteen. Tuomittu lähetti tuhansille suomalaisille yrityksille laskuilta näyttäviä kirjeitä vuosina 2003 - 2005.

Kotimaa

Käräjäoikeus tuomitsi miehen useistä törkeistä petoksista neljäksi vuodeksi vankeuteen ja viideksi vuodeksi liiketoimintakieltoon. Mies tuomittiin myös korvaamaan valelaskuilla laskuttamansa summat huijatuksi tulleille yrityksille. Muutaman sadan euron valelaskuja saaneita yrityksiä oli yli seitsemäntuhatta.

Lisäksi valelaskutusbisnestä pyörittänyt 24-vuotias suomalaismies ja yksi hänen avustajansa joutuvat maksamaan valtiolle rikoksilla saamaansa hyötyä takaisin yhteensä yli miljoonaa euroa. Käräjäoikeus tuomitsi päätekijän lisäksi kolme miehen liiketoimia avustanutta ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. Päätekijällä jo murhatuomio Päätekijä on suomalaismies, joka tuomittiin viime vuonna Virossa murhasta 12 vuodeksi vankeuteen. Valelaskutusyrityksiä hän pyöritti ennen henkirikosta. Murhatuomio ei vaikuttanut miehen nyt saamaan tuomioon.

Valelaskuja lähetettiin tekaistujen mutta viralliselta kuulostavien tahojen nimissä. Monet yritykset maksoivat laskut vahingossa, ja laskuttajat takoivat näin itselleen miljoonatulot.

Lähteet: YLE Uutiset