1. yle.fi
  2. Uutiset

David Hockney lahjoitti kaksion kokoisen taulunsa Tate-museoon

Brittiläissyntyinen taiteilija David Hockney on lahjoittanut valtavan Bigger Trees Near Warter -maalauksensa Taten modernin taiteen museolle Lontoossa.

kulttuuri

Hiljakkoin valmistunut maalaus on kooltaan 12,2 x 4,6 metriä eli yli 56 neliömetriä. Teos koostuu 50 pienemmästä kankaasta. Yorkshiren talvista maisemaa kuvaavan taulun uskotaan olevan yksi suurimmista maisemakuvauksista. Uutta tekniikkaa kokeillut Hockney matkusti viime vuonna viisi viikkoa nykyisen kotikaupunkinsa Los Angelesin ja Britannian väliä kootessaan teosta digikuvien ja tietokoneen avulla. - Teokseni on muotoiltavissa. Sen voi halkaista ja esittää kahdessa osassa tai vain puolikkaana, tai vain neljänneksenä, Hockney sanoo Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa. Taulun arvoa ei ole vielä selvitetty. Taten gallerian johtaja Nicholas Serota kuitenkin arvioi hinnan korkeammaksi kuin Hockneyn tunnetuimmasta työstä Splash maksettu 3,26 miljoonaa euroa. Teos tulee yleisön nähtäville Tateen ensi vuoden syksyllä.

70-vuotiasta Hockneytä pidetään yhtenä poptaiteen suurista nimistä. Viime vuosina hänen työnsä ovat käsitelleet yhä enemmän syntymämaan maisemia.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi