Univajeesta lankeaa yhteiskunnalle yhä suurempi lasku

Univajeesta lankeaa vuodessa yhteiskunnalle lähemmäs miljardin euron lasku, arvioi kansanterveyslaitoksen asiantuntija. Joka kolmas työssäkäyvä suomalainen kärsii unettomuusoireista, taustalla on useinmiten työn aiheuttama stressi.

Kotimaa

Moni miettii tänäkin yönä tuliko tehtyä töissä kelpo jälkeä tai kuinka huomisen haasteista selviäisi kunnialla.

- Nämä ovat stressioireita, jotka heijastavat ihmisten stressin kokemista. Jos oletetaan, että työelämässä on tapahtunut sellaisia muutoksia, jotka lisäävät kuormitusta tai painetta niin tämä voisi olla yksi selittävä tekijä, sanoo erikoistutkija Erkki Kronholm Kansanterveyslaitokselta.

Univaikeuksista kärsivät etenkin tunnolliset työntekijät. Jos työntekijä stressaa ja valvoo, niin puristuksessa ovat myös päälliköt, etenkin väliportaassa.

Univajeesta aiheutuvat yhteiskunnalle melkoiset kustannukset. Kansanterveyslaitoksen tutkija on tehnyt univajeen hinnasta laskelmat kymmenisen vuotta sitten. Tuolloin kustannukset olivat 800-900 miljoonaa euroa. Nyt hän arvioi, että nykyhinta on ainakin saman verran - jopa enemmänkin.

- Suurimmat kustannusvaikutukset tulevat epäsuorista vaikutuksista, mitkä tarkoittavat työstä poissaoloja, tuotannollista tehokkuuden laskua, liikenneonnettomuuksia ja muita onnettomuuksia, Kroholm sanoo.

Elinkeinoelän keskusliiton asiantuntijalääkärin Kari Kaukisen mielestä arvioitu summa on uskottava.

Kaiken kaikkiaan suomalaisten aikuisten yöunet ovat lyhentyneet. Nykyisin yhä useampi aloittaa uuden päivän seitsemän tunnin yöunen jälkeen.

Lähteet: YLE Uutiset