1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Säteilyltä suojaava lääke kehitteillä

Yhdysvalloissa tutkijat kehittelevät lääkettä, joka suojelee soluja säteilyn aiheuttamilta vaurioilta. Eläinkokeissa lääkkeen todettiin suojaavan hiirien ja apinoiden luuydintä ja suolistoa säteilyn aiheuttamilta vaurioilta, kertoo yhdysvaltalainen tiedeaikakauslehti Science.

Lääke ei kuitenkaan suojannut syöpäsoluja säteilyltä, joten sen toivotaan tulevaisuudessa tekevän syövän hoitoon käytetyn säteilyhoidon nykyistä turvallisemmaksi ja tehokkaammaksi.

Säteilyhoidon ongelmana on ollut, että säteily tappaa syöpäsolujen ohella myös terveitä soluja. Kehitteillä oleva lääke saattaa tulevaisuudessa mahdollistaa korkeammat säteilymäärät tai pidemmät hoidot.

Tutkijat kehittivät lääkkeen tarkasteltuaan, kuinka eräät vastustuskykyiset syöpäsolut kykenevät kestämään säteilyhoitoa. Lääke estää solujen itsemurhaohjelman, apoptoosin, käynnistävän proteiinin.

Lääkkeen avulla terveet solut voivat matkia syöpäsolujen keinoja välttää solukuolema. Vaikutukset ovat kuitenkin väliaikaisia ja peruutettavia, mikä puolestaan estää solujen muuttumisen syöpäsoluiksi.

Lääkettä kehittelevä Cleveland BioLabs -yhtiö hakee parhaillaan Yhdysvaltain viranomaisilta lupaa testata lääkettä ihmiskokeissa. Kliiniset kokeet saattavat alkaa jo tänä kesänä.

Tehdyissä kokeissa lääke suojasi terveitä soluja sekä ennen säteilylle altistamista että sen jälkeen annettuna. Säteilyhoitojen ohella toinen mahdollinen sovellutus on ihmisten suojaaminen esimerkiksi ydinvoimalaonnettomuuden tai niin sanotun likaisen pommin levittämän säteilyn vaikutuksilta.

Viime viikolla lääkettä kehittelevä Cleveland BioLabs -yhtiö sai Yhdysvaltain puolustusministeriöltä 9 miljoonan dollarin urakkasopimuksen säteilyaltistuksen hoidon kehittämisestä.