Rasitusrintakipu naisilla miehiä yleisempää

Naiset saattavat sairastua rasitusrintakipuun miehiä helpommin, käy ilmi uudesta tutkimuksesta. Havainto on mielenkiintoinen, sillä miehet ovat alttiimpia muun muassa sydäninfarkteille, joten heidän voisi kuvitella saavan helpommin muitakin sydänoireita.

Ulkomaat

Rasitusrintakipu johtuu sydänlihaksen hapenpuutteesta, ja se tuntuu rasituksen aikana etenkin kehon vasemmalla puolella. Usein kipu säteilee myös kaulaan ja vasempaan käsivarteen.

Tulokset perustuvat meta-analyysiin, jossa oli mukana 74 tutkimusta 31:stä eri maasta. Yhteensä aineistot kattoivat 13 000 rasitusrintakipuun sairastunutta naista ja 12 000 miestä. Rasitusrintakivun yleisyys vaihteli paljon maittain, mutta kaikkiaan vaiva oli noin viidenneksen yleisempi naisilla kuin miehillä riippumatta maan sydäninfarktikuolleisuudesta. Ero oli suurempi Yhdysvalloissa ja muissa kuin valkoihoisissa väestöissä. Tulokset julkaistiin Circulation-lehdessä. Tutkimusraportti Circulation-lehden internetsivuilla (siirryt toiseen palveluun) Uutispalvelu Duodecim