Berlusconi nousemassa taas pääministeriksi - äänestäjät pitävät politiikkaa roskaläjänä

Italiassa pidetään viikonloppuna aikaistetut parlamenttivaalit. Ennakkomittausten mukaan Silvio Berlusconi nousee takaisin pääministeriksi kolmannelle pääministerikaudelleen.

Ulkomaat

Berlusconi johtaa pahinta kilpailijaansa, Rooman entistä pormestaria Walter Veltronia, noin kuudella prosenttiyksiköllä. Kiistellyn maineen omaava ehdokas on keskittynyt paljolti vaalikampanjassaan mustamaalaamaan päävastustajaansa.

- En usko että minulla on mitään ongelmaa. Olen Silvio Berlusconi ja uskon todellakin olevani Silvio Berlusconi. Mutta Walter Veltronilla varmaankin on joku ongelma. Ensinnäkään hän ei muista pääasiallisen kilpailijansa nimeä - se olen siis minä. Toiseksi hän ei muista olleensa kommunistisessa liikkeessä, Berlusconi sanoi.

Miljardööri Berlusconi hallitsee kolmea kansallista televisiokanavaa ja on taitava vetoamaan äänestäjiin. Tuoreimpaan vaalikampanjaan 71-vuotias Berlusconi on lähtenyt muun muassa uudella hiustyylillä.

Äänestäjät pitävät Italian politiikkaa roskaläjänä Berlusconin korruptio-oikeudenkäynnit ja mafiakytkösepäilyt ovat myös suututtaneet italialaisia äänestäjiä. Monen italialaisen mielestä Italian politiikka muistuttaa Napolin roskaläjiä, joilla mafia on tehnyt omaisuuden. Äänestäjiä on herätellyt vaaleihin kuitenkin se, että Italian taloudella menee huonosti. Talous on kasvanut alle prosentin, ja sitä häiritsee myös suuri valtionvelka. Berlusconi oli Italian pitkäaikaisin pääministeri sitten toisen maailmansodan. Hän joutui eroamaan, kun hänen oikeistopuolueensa hävisi niukasti parlamenttivaalit kaksi vuotta sitten. Silloin uudeksi pääministeriksi nousi keskusta-vasemmiston Romano Prodi.

Lähteet: YLE Uutiset