Kilpailu kiristyy kiinteistövälityksessä

Suuret kiinteistövälittäjät ennakoivat kilpailun kiristyvän entisestään. Ne odottavat alalle jonkinlaista pudotuspeliä, joka karsii välittäjiä markkinoilta. Noususuhdanteen aikana kiinteistövälittäjiä on tullut alalle nopeasti lisää. Nyt heitä on arviolta 1,5-kertainen määrä verrattuna 2000-luvun alkuun.

talous

Kiinteistöyhtiö Realian toimitusjohtajan Risto Kyhälän mukaan kaupantekomääristä on helppo päätellä, ettei kaikille riitä myytävää varsinkaan nyt, kun asuntokauppa on hidastunut. Tilanne on hänen mukaansa näkynyt jo markkinoilla.

- Se näkyy sillä tavalla, että välillä näkee aggressivisia välityspalkkioiden hinnoittelukampanjoita, joilla hankitaan myytävää hinnalla millä tahansa. Se näkyy myös ylilupauksina, luvataan liikaa hintaa asiakkaan asunnosta, Kyhälä kuvailee tilannetta.

Myös Igglossa arvellaan, että kaikki alalle noususuhdanteessa tulleet toimijat eivät hidastuvia markkinoita kestä.

- Asuntojen voimakas hintojen nousu on tuonut alalle sellaisia yrittäjiä ja henkilöitä, jotka eivät sitten pidemmällä aikavälillä pärjää, kun markkina tasoittuu ja normalisoituu, Igglon toimitusjohtaja Mikko Ranin katsoo.

Kuluttaja hyötyy kilpailusta Kiinteistövälitysalalla koveneva kilpailu on näkynyt myös kuluttajaa hyödyttävästi. Alalle uutena haastajana tullut Igglo avasi pelin kovalla välityspalkkioiden hintakilpailulla. Senkin palkkiot ovat kuitenkin alkuvaiheesta nousseet. Ranin ei povaa uutta hintasotaa. - Melkein uskaltaisin sanoa, että varmaan alalla on löytynyt sopiva hintataso, jolla yrittäjät voivat toimia ja joka toisaalta palvelee kuluttajaa, Ranin arvioi. Igglon toimitusjohtaja uskoo kuitenkin, että välityspalkkioiden luonne kiinteinä "apteekin hintoina" on lopullisesti muuttunut. Varsinkin kiristyvässä kilpailussa välityspalkkiosta voidaan neuvotella kohteen laadun ja muiden tekijöiden pohjalta. Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Tommi Rytkönen huomauttaa, että markkinataloudessa palveluista on aina jonkin verran ylitarjontaa, mutta pitää kollegoidensa arvioita kilpailun kiristymisestä oikeansuuntaisina. Suuret välittäjät toivovat alalle lisää koulutusta

Suurten välittäjien mielestä koko kiinteistävälitysalaa voisi nyt muutenkin ryhdistää, muun muassa nykyistä kattavammalla koulutuksella.

- Valitettavasti alalletulokynnys on liian matala. Kun ajatellaan, kuinka tärkeästä asiasta on kysymys. Alalle pitäisi pystyä kehittämään yhteinen tutkinto. Mielellään vaikka korkeakoulututkinto ja keskiasteen tutkinto. Tätä pitäisi pystyä sitten seuraamaan, ja sitä laatua pitäisi pystyä ylläpitämään erilaisilla tarkastuksilla, kaavailee Realian Kyhälä.

Lähteet: YLE Uutiset