1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Ulkomaat

Itä-Timorin presidentti palaamassa töihin salamurhayrityksen jälkeen

Itä-Timorin presidentti Jose Ramos-Horta aikoo palata kotimaahansa ja jatkaa virkatehtäviään torstaina. Ramos-Horta selviytyi kaksi kuukautta sitten kapinallissotilaiden salamurhayrityksestä, jonka jälkeen hän on pysytellyt toipumassa Australiassa Darwinissa.

Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2002 saanut Ramos-Horta, 58, aikoo palata Itä-Timorin pääkaupungissa Dilissä sijaitsevaan kotiinsa, vaikka turvallisuusviranomaiset ovat kehottaneet häntä asettumaan turvallisempaan paikkaan.

Ramos-Horta valittiin viime vuonna presidentiksi vuoden 2012 huhtikuuhun saakka jatkuvalle virkakaudelle. Presidentin virka on Itä-Timorissa pitkälti seremoniallinen. Suurempi päätäntävalta on pääministerillä, joka on Xanana Gusmao. Myös Gusmao joutui Ramos-Hortan tapaan 11. helmikuuta salamurhayrityksen kohteeksi.

Itä-Timor ei ole onnistunut saavuttamaan vakautta itsenäistyttyään Indonesiasta vuonna 2002. Itä-Timorin armeija pirstoutui alueellisiin ryhmiin vuonna 2006, kun noin 600 sotilasta erotettiin armeijasta. Tätä seuranneissa väkivaltaisuuksissa kuoli 37 ihmistä ja 150 000 joutui jättämään kotinsa. Maassa on edelleen yli 2 500 ulkomaalaista rauhanturvaajaa.