Vanhanen kommentoi tekstiviestiensä julkaisemista (video)

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) entiselle naisystävälleen Susan Ruususelle lähettämät tekstiviestit on julkaistu ruotsalaisella internetsivulla.

Kotimaa

Suur-Tukholma-lehden toimittaja Seppo Isotalo sanoo YLE Uutisille, että ruotsalaisella internetsivulla julkaistut viestit ovat pääministerin oikeudenkäyntiaineistosta, jossa käsiteltiin Susan Ruususen kirjaa Pääministerin morsian. Hänen mukaansa viestit on saatu suomalaisen median kautta noin kuukausi sitten. Käräjäoikeus on määrännyt viestit salassa pidettäviksi, mutta Isotalon mielestä käräjäoikeudelle annettu aineisto ei ole salaista, vaan se on ollut kaikkien tiedotusvälineiden saatavilla. Isotalon mukaan tekstiviestien julkaiseminen Suur-Tukholma-lehdessä on toistaiseksi epävarmaa. Isotalo perustelee viestien julkaisemista sananvapauden edistämisellä. Pääministeri ei hänen mukaansa voi sanella, mitä hänestä kirjoitetaan. Vanhanen ei ainakaan näillä näkymin ole nostamassa asiasta erillistä kannetta Ruotsissa. Suomessa tapausta käsitellään seuraavaksi hovioikeudessa. Vanhanen puolustaa oikeusjuttuaan Vanhanen kommentoi Pääministerin morsian -kirjasta nostamaansa oikeusjuttua virka-asunnossaan Kesärannassa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Vanhasen mukaan valitusprosessin vieminen hovioikeuteen on entistäkin tärkeämpää, koska sen kautta tulee käsitellyksi periaatteellinen kysymys siitä, onko myös päätöksentekijöillä elämänalueita, jotka eivät ole julkisia.

- Näihin mielestäni kuuluvat kahdenväliset keskustelut, kirjeenvaihdot ja muu viestittäminen, Vanhanen linjasi.

Vanhanen ei aio aloittaa uusia oikeusprosesseja, vaikka hänen viestejään on nyt siis julkaistu internetissä. Vanhanen kuitenkin muistuttaa, että Suomen lainsäädäntö kieltää yksityiseen elämään liittyvien keskustelujen ja kirjeenvaihdon julkaisemisen.

- Hovioikeuteen menevä kirjakeissi kattaa periaatteelliselta kannalta kaikki nämä tapaukset ja on siinä mielessä erittäin edustava tämän periaatteellisen linjauksen tekemiseksi, Vanhanen totesi.

Vanhanen jatkoi myös sen pohtimista, saako pääministerillä olla henkilökohtaista elämää, jossa keskustellaan, seurustellaan ja tehdään asioita niiden päätymättä julkisuuteen. Tähän kysymykseen hän uskoo hovioikeuden antavan vastauksen.

Lähteet: YLE Uutiset