1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Itämeren puolestapuhuja sai tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinnon

Tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinto on myönnetty tänä vuonna Juha Nurmiselle. Myös YLEn toimittaja Eeva Luotonen palkittiin 10 000 euron suuruisella palkinnolla.

Nurminen on vuonna 1992 perustetun John Nurmisen Säätiön hallituksen puheenjohtaja. Säätiö on keskittynyt merenkulun, löytöretkeilyn ja kartografian historiaan ja sen tunnetuksi tekemiseen sekä ympäristökysymyksiin.

Palkintoperusteluissa Nurmista kiitellään tuotteliaaksi kirjoittajaksi ja tiedonjulkistajaksi. Hän saa myös kehuja siitä, että on ollut vahvasti esillä säätiön tavoitteiden puolestapuhujana ja aktiivisena toimijana. Nurmisella on ollut myös keskeinen asema siinä, miten Itämeren historiasta ja suojelun tarpeellisuudesta on tiedotettu Suomessa ja alueen ympärysvaltioissa.

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot kaikkiaan kahdeksalle Opetusministeriö on myöntänyt tämänvuotiset tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot kaikkiaan kahdeksalle yksityishenkilölle tai ryhmälle ansioista tiedonjulkistamisessa. Tänä vuonna palkintojen myöntämisessä haluttiin kiinnittää huomiota yhteiskunnan muuttumiseen entistä monikulttuurisemmaksi. Helsingin kaupungin kansainvälisestä kulttuurikeskuksesta Caisasta palkittiin työryhmä. Palkintoperusteluiden mukaan Caisa on erinomainen esimerkki maahanmuuttajien kyvystä toimia aktiivisina tiedontuottajina, silloin kun heille tarjotaan siihen perusedellytykset. Lisäksi palkinnon sai YLEn toimittaja Eeva Luotonen, jolla palkintoperustelujen mukaan on mm. taito löytää tuttuihinkin asioihin uusia ja oivaltavia näkökulmia. Hänen ohjelmissaan kuuluu myös toimittajan laaja perehtyneisyys käsittelemiinsä asioihin. Muut palkitut ovat professori Max Engman, filosofian tohtori Lena Huldén, professori Pentti Huovinen ja kuvittaja Irmeli Matilainen, psykologian tohtori Eija Palosaari ja professori Esko Valtaoja. Opetusministeriön 10 000 euron palkinnot luovutti Helsingissä kansliapäällikkö Harri Skog. YLE Uutiset