Selvitys: Kännykkää käytetään arkea helpottamaan

Suomalaisten suhde kodin ja työpaikan tekniikkaan on muuttumassa kypsemmäksi, kertoo teleyhtiö TeliaSoneran trenditutkimus.

Kotimaa

- Monet uudet väestöryhmät kokeilivat uusia palveluita ja tekniikkaa. Tänä vuonna siirrytään kokeiluvaiheesta astetta kypsempään tekniikan käyttöön, arvioi kaupallinen johtaja Pasi Mehtonen TeliaSoneran Suomen mobiilipalveluista.

Kännykkä on saamassa muita vakituisia käyttötarkoituksia kuin puhuminen. Kalenterin pitoon kännykkää käyttää tai haluaisi käyttää jo 77 prosenttia suomalaisista. Muita suosittuja käyttötarkoituksia ovat reittiohjeiden haku (63 prosenttia), musiikin kuuntelu (60 prosenttia) ja aikataulujen hakeminen (58 prosenttia). Liki kolmannes vastaajista varmuuskopioi kännykkänsä tietoja säännöllisesti. Selvityksessä keskivertovastaaja viettää kolme tuntia vuorokaudesta verkossa. Kolmannes vastaajista aikoo käyttää kannettavaa tietokonetta aiempaa enemmän ja yli puolet aikoi kokeilla video on demand -palvelua. Samalla joka neljäs suomalainen sanoo katsovansa entistä vähemmän televisiota ja joka viides vähentäneensä stereoiden kuuntelua. Tietokone onkin jo liki kirinyt stereot kiinni musiikin lähteenä. Kolme neljästä vastaajasta haluaisi valvoa kotiaan nettikameran välityksellä, kuusi kymmenstä tarkastaisi matkoilla nettikamerasta, että kotiin ei murtauduta. Hellan tai silitysraudan tilanteen haluaisi tarkistaa nettikameralla 16 prosenttia vastaajista. Selvityksessä haastateltiin 2 000 suomalaista viime marraskuussa ja tammikuussa.