1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kansallislavastaja Ensio Suomisen elämäntyöstä kirja

Suomalaisen tv-lavastuksen uranuurtajan Ensio Suomisen elämäntyöstä on tehty kirja. Muun muassa Rauta-ajan, Tuntemattoman sotilaan ja Kaasua, komisario Palmu! -elokuvien lavastaja aloitti uransa kotimaisen studioelokuvan hurjina vuosina 1950-luvulla.

kulttuuri

Keskiviikkona julkaistu elämäkerta Ensio Suominen - Kansallislavastaja perustuu haastatteluihin ja laajaan arkistoaineistoon. Se kertoo itseoppineen ja omaperäisen lavastustaiteilijan elämäntarinan

Suomisen johdolla 1980-luvulla opiskellut lavastaja Minna Santakari muistaa entisen opettajansa alan ikonina, jonka tuotannon jokainen tunsi.

- Tuolloin oli tapana, että teatteri on teatteria ja av-alan ihmiset pyörivät omissa ympyröissään. Hän oli alallamme ainoa, joka kulki sujuvasti rajojen yli. Hän pystyi soveltamaan lahjakkuutensa mihin tahansa mediaan, Santakari muistelee.

Ensio Suominen liikkui luontevasti elokuvan, teatterin ja oopperan parissa, mutta varsinaisen päivätyön hän teki TV2:n päälavastajana. Kun Kalle Holmberg ohjasi kakkoselle suursarjan Rauta-aika, Ensio Suominen kohotettiin kansallislavastajaksi.

- Rauta-ajan jälkeen Enska lavasti tv:lle suuria kansallisia aiheita. Varsinkin viimeisinä työvuosinaan hän loi visuaalista kansallismaisemaa teatterin, elokuviin, televisioon ja oopperaan, kirjailija Kalevi Kalemaa muistelee.

Tekijänä Suominen inspiroi ympäristöään ennennäkemättömiin suorituksiin. Santakarin mukaan hän onnistui pitämään yllä tunnelmaa, jossa kaikki tuntuu mahdolliselta.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi