1. yle.fi
  2. Uutiset

Stern sanoo vähätelleensä ilmastonmuutoksen uhkaa

Britannian hallituksen ilmastoasiantuntija Nicholas Stern sanoo vähätelleensä ilmastonmuutoksen uhkaa. Sternin vuonna 2006 laatima raportti muutti rajusti yritysjohtajien ilmastokäsityksiä hänen ennustettuaan, että ilmastonmuutos voi supistaa maailman bruttokansantuotetta jopa viidenneksellä.

luonto

Uutistoimisto Reutersin haastattelussa Stern sanoo uusimpien tutkimustulosten osoittavan, että hän aliarvioi ilmaston lämpenemisen aiheuttaman uhan. Kasvihuonekaasupäästöt kasvavat nopeammin kuin raportin laatimisen aikaan uskottiin. Erityisen huolestuttava on havainto, että maailman merten kyky imeä itseensä hiilidioksidia onkin selvästi ennustettua heikompi. Näistä tekijöistä seuraa, että maapallon ilmasto lämpenee nopeammin kuin osasimme odottaa, Stern sanoi.

Myös hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n viime vuonna julkistamat ilmastoennusteet näyttävät jo nyt olevan vanhentuneita, Stern totesi. IPCC ei osannut ottaa huomioon merten hiilinielukyvyn heikkenemistä, joten järjestön antamia päästöleikkaustavoitteita on kiristettävä.

Sternin mukaan ilmaston lämpenemistä ei saada kuriin, ellei kasvihuonekaasujen päästöjä leikata puolella vuosisadan puoliväliin mennessä. Yhdysvaltain osalta päästöjen vähennystarve on huikeat 90 prosenttia, Stern arvioi.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi