Antwerpenin kauhukakara Jan Fabre on ensimmäinen elävä taiteilija Louvressa

Belgialainen Jan Fabre on ensimmäinen elossa oleva taiteilija, joka saa näyttelyn vanhojen mestareiden rinnalle Louvren taidemuseoon Pariisissa. Fabre tunnetaan rajoja rikkovasta, keskustelua herättävästä, ärsyttävästä ja rienaavasta taiteestaan.

kulttuuri

Verta ja kuonaa vuotavista näytelmistä, desibelejä rikkovista esityksistä ja hämmästyttävistä taideteoksista muistettu Antwerpenin kauhukakara pystyttää museoon näyttelyn, jonka tarkoituksena on herättää keskustelua entisaikojen mestareiden ja nykytaiteilijoiden välillä.

Fabrelle on annettu vapaat kädet Louvren Richelieu-siivessä, joka koostuu 39 galleriasta. Seinillä roikkuvat ankarat arvostelijat, paikkaansa taidehistoriassa puolustavat rembrandtit, rubensit, vandyckit ynnä muut tunnetut flaamilaiset, hollantilaiset ja saksalaiset mestarit. Näyttely taidehistorian voimamiesten keskuudessa olisi haaste kenelle tahansa nykytaiteilijalle. Fabre on kuitenkin ottanut haasteen vastaan painonnostajan ottein, silkalla tonnimäärällä. 40 tonnia mustaa marmoria ja sata erilaista ja eri kokoista taideteosta ovat painavaa tavaraa verrattuna entisaikojen mestareihin, joille riitti pala öljykangasta, värit ja pensseli. Fabren esityksissä virtaa yleensä veri tai virtsa, useimmiten molemmat. Hänen aidot lantakuoriaisensa koristavat Belgian kuninkaallisten kupolikattoa. Kuningatar Paolan väitetään olevan hulluna koreasti sommiteltujen kuoriaisten himmeään kimmellykseen. Taiteilija itse on todenäköisesti yhtä ihastunut kuoriaisten aiheuttamaan hälyyn. Fabren ja hyönteisien suhde on selvästi esillä myös Louvren näyttelyssä. Hän on rakentanut muun muassa itseään kuvaavan, maaperää ravitsevan jättiläismadon, joka roikkuu viiden sadan mustasta marmorista tehdyn hautakiven yllä. Teoksen nimi on Omakuva maailman suurimpana matona. "Lahjakkuus ei järkytä ihmisiä" Louvren johtaja Henri Loyrette on sanonut haastatteluissa, että hän ei usko Fabren shokeeravan taidemuseon kävijöita. Loyretten mukaan ihmisiä järkyttää tyhmyys, mauttomuus ja typeryys, mutta ei koskaan lahjakkuus. Fabren näyttelystä löytyy kuitenkin muun muassa Taivaan paskantavat rotat ja rauhankyyhkyset niminen teos, jossa Murano-lasista tehdyt kyyhkyset ovat ulostaneet pitkin Louvren seiniä.

Loppujen lopuksi jää näyttelyvieraiden päätettäväksi, onko Fabren näyttely Louvressa ajatonta taidetta vai vanhojen mestarien pilkkaa.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset