1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Väitös: Kalliomaalauksissa shamaanit kertoivat transsikokemuksistaan

Suomen kalliomaalaukset ovat saaneet uuden tulkinnan. Lauantaina Helsingin yliopistossa väitellyt tutkija Antti Lahelma pitää kalliomaalauksia shamaanien tekeminä kertomuksina transsikokemuksistaan. Aiemmin maalausten on arveltu olevan metsästysonnen toivotuksia.

kulttuuri

Suomesta on löydetty noin 125 esihistoriallista kalliomaalausta. Ne sijaitsevat pääosin muinaisten vesireittien lähistöllä Keski- ja Itä-Suomessa. Suurin osa on Saimaan ja Päijänteen alueilla.

Punamullalla tehdyt maalaukset ovat peräisin suunnilleen vuosilta 5000 - 1500 ennen ajanlaskumme alkua. Aiheet ja kuvamaailma ovat rajallisia, eikä maalauksissa yleensä esinny laajoja sommitelmia, mikä tekee tulkinnasta haastavaa.

- Meillä on ihmishahmoja, joilla on kädet ylhäällä palvonta-asennossa, jalat ristissä. Vaikuttaa siltä, että he tanssisivat, kuvailee tutkija Antti Lahelma maalausten aiheita.

Muita tyypillisiä aiheita ovat kädenjäljet ja eläimet, varsinkin hirvet. Aiemmin kuvat tulkittiin metsästysonnen tuojiksi Kalliomaalausten aiemman tulkinnan mukaan kuvien tehtävänä oli tuoda metsästysonnea. Näin jäävät kuitenkin selittämättä muun muassa kädenkuvat ja kaatuvat ihmishahmot. Uuden tulkinnan mukaan maalaukset ovat shamaanien kuvauksia transsi- ja muodonmuutoskokemuksistaan. - Minun käsitykseni mukaan nämä ovat tehneet kivikautiset shamaanit eli tällaiset uskonnolliset spesialistit, jotka ovat toimineet yhteisön yhdyssiteenä jumalten maailmaan, henkimaailmaan, kertoo Lahelma.Lahelma kertoo maalauksissa nähtävän kaatuvan ihmisen ja eläimen kuvapareja, jotka liittyvät hetkeen, jona shamaani vajoaa transsiin.

  • Hetkeen kuuluu niin sanotun henkiauttajan eli eläinhahmoisen apuhengen kutsuminen paikalle shamanistiseen istuntoon.

Suomen kalliomaalaukset ovat kansainvälisen tutkimuksenkin kannalta merkittäviä, sillä tulkintojen pohjana olevaa vanhaa uskomusperinnettä on säilynyt hyvin muun muassa Kalevalassa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi