New York Times: Pentagon valjasti TV-kommentaattorit propagandaan

Yhdysvaltain puolustusministeriö on valjastanut television uutiskanavien usein käyttämistä sotilasasiantuntijoista propagandaryhmän muokkaamaan kansalaisten mielipiteitä Irakin sodasta ja terrorisminvastaisista toimista, kertoo sanomalehti The New York Times.

Lehden mukaan entisistä sotilaista koottu ryhmä esiintyy riippumattomina asiantuntijoina, mutta lehden saamien tietojen mukaan Pentagon kykenee säätelemään heidän sanomaansa. Sotilailla on lehden tietojen mukaan tiiviit yhteydet Yhdysvaltain sotilasteollisuuteen esim. yhtiöiden hallituksen jäseninä tai konsultteina. Osa heistä kampanjoi sodan puolesta jo ennen sen alkamista.

Sotilaiden puolueettomuutta vähentävät tekijät eivät tule katsojien, eikä useinkaan edes tiedotusvälineen tietoon.

Sotilasasiantuntijat esiintyvät usein televisiolähetyksissä ja heillä on erittäin suuri vaikutus yhdysvaltalaisten mielipiteille. Lehden mukaan Pentagon antaa asiantuntijoille tarkan evästyksen aina, kun tiedotusvälineissä esiintyy asevoimille kriittisiä tietoja. Ryhmän toiminta alkoi kesällä 2005.

Asiantuntijat ovat lehden mukaan antaneet todellisuutta myönteisemmän kuvan mm. yhdysvaltalaisten sotilaiden varustuksen tasosta Irakissa ja Guantanamon vankileirin olosuhteista.