HRW moittii Saudi-Arabiaa naisten huonosta kohtelusta

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) suomii Saudi-Arabiaa naisia alistavasta holhouskäytännöstä. Järjestön maanantaina julkaiseman raportin mukaan Saudi-Arabia uhraa naisten ihmisoikeudet pönkittääkseen miesten asemaa.

Ulkomaat

Sharia-lain mukaiset perinteet ja vanhoilliset uskonoppineet määräävät, että naisten täytyy pyytää valvojaltaan, eli yleensä isältään, aviomieheltään tai pojaltaan, lupa muun muassa työskentelyyn, matkustamiseen ja opiskeluun. Naiset tarvitsevat luvan holhoojalta myös käyttäessään terveydenhoitopalveluita tai ilmoittaessaan lapsia kouluun.

HRW uskookin, että naisten asema maassa ei parane ennen kuin hallitus kumoaa holhouskäytännön. Sen mukaan holhouskäytäntö sotii kansainvälistä lakia mutta myös islamilaisia lakiperinteitä vastaan. HRW:n raportissa haastateltiin yli sataa saudinaista.

Maaliskuussa järjestö arvosteli Saudi-Arabiaa rikoksista epäiltyjen lasten kohtelusta. Sen mukaan Saudi-Arabiassa pidätetään lapsia rutiininomaisesti mm. kerjäämisestä, kotoa karkaamisesta ja oleskelusta kotona ilman valvontaa vastakkaisen sukupuolen kanssa.

Raportti englanniksi www.hrw.org. (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AP, Reuters