Saamelaisille halutaan nuorisovaltuusto

Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula toivoo, että saamelaislapset ja -nuoret voivat paremmin vaikuttaa heidän kieleensä, koulunkäyntiinsä ja kulttuuriinsa.

Kotimaa

Hän ehdottaakin, että saamelaiskäräjät perustavat nuorisovaltuuston, jossa nuoret voivat esittää mielipiteensä itsehallinnon alaan kuuluvista asioista.

- Saamelaislapset ja -nuoret arvostavat omaa kieltään ja kulttuuriaan sekä ovat hyvin sitoutuneita kotiseutuunsa. On tärkeää varmistaa, että heidän äänensä kuuluu myös päätöksenteossa, Maria Kaisa Aula totesi Inarissa maanantaina pidetyssä seminaarissa.

Tilaisuudessa julkistettiin lapsiasiavaltuutetun toimiston selvitys saamelaislasten ja -nuorten oikeuksien toteutumisesta Suomen saamelaisalueella. Selvitys kuuluu pohjoismaalaiseen hankkeeseen, jonka tavoite on lisätä saamelaislasten mahdollisuuksia saada mielipiteensä kuulluksi YK:n lapsen oikeuksiensopimuksen edellyttämällä tavalla.

Sopimus korostaa alkuperäiskansojen lasten oikeutta omaan kieleensä ja kulttuuriinsa.

"Saamelaisuus on kuin lahja"

Selvityksen mukaan valtaosa nuorista pitää saamelaisuuttaan hyvin myönteisenä asiana.

- Saamelaisuus on kuin lahja, kuvasi eräs 13-vuotias nuori omaa taustaansa.

Sen sijaan saamelaisnuoret ovat tyytymättömiä harrastustilojen tarjontaan: kokoontumispaikkoja ja harrastuksia pitäisi olla myös kuntakeskusten ulkopuolella. Vanhemmiltaan he taas toivovat vahvempaa läsnäoloa ja keskusteluyhteyttä.

Nuoret ja heidän opettajansa pitivät merkittävänä ongelmana opettajapulaa sekä oppimateriaalin puutteita. Saamelaislapset eivät selvityksen perusteella myöskään saa juuri lainkaan opetusta omasta historiastaan.

Saamelaisnuoret ovat hyvin kotiseutu- ja sukurakkaita. Suurin osa heistä ei haluaisi asua Rovaniemen eteläpuolella.

Selvitykseen osallistui yli kahdeksankymmentä 13 - 18-vuotiasta yläkoululaista ja lukiolaista Utsjoelta, Inarista, Enontekiöltä ja Sodankylän Vuotsosta.

Lähteet: YLE Uutiset