Eläinoikeusjärjestö tarjoaa miljoonan "koeputkilihan" keksijöille

Yhdysvaltalainen eläinoikeusjärjestö PETA on luvannut miljoonan dollarin palkkion "koeputkilihan" keksijöille.

Rahasumma on luvattu antaa sille, joka vuoteen 2012 mennessä keksii tavan valmistaa kananlihaa laboratoriossa ja myydä sitä Yhdysvaltain markkinoilla.

- Koeputkilihaa voitaisiin valmistaa eläinten kantasoluista, jotka kasvaisivat ja jakautuisivat. Lopputulos olisi lihan kaltaista, ja sitä voisi paistaa ja syödä, järjestön tiedotteessa ehdotetaan.

Maanantaina julkaistu ehdotus on kuitenkin jakanut järjestön oman väen kahteen leiriin. Järjestön perustaja Ingrid Newkirk tukee laboratoriolihan kehittelyä, mutta sanoo keskustelun aiheuttaneen "lähes sisällissodan" PETA:n sisällä.

Osa järjestön jäsenistä puolestaan ei halua syödä lihaa, vaikka se ei olisi peräisin oikeasta eläimestä.

- Tehtävämme on levittää ajatusta, että ihmisellä ei ole oikeutta syödä eläimiä. Mieluummin suosittelisin jopa liikenteessä kuolleiden eläinten syömistä, PETA:n varapuheenjohtaja Lisa Lange sanoo The New York Times -lehden mukaan.

Tutkittu jo muutaman vuoden ajan Yhdysvaltalaisen "lihankorvikkeita" suosittelevan New Harvest -järjestön mukaan tuotteet olisivat "turvallisempia, ravinteikkaampia, vähemmän saastuttavia ja humaanimpia kuin tavanomainen liha". Koeputkilihan kehittelyn tarkoituksena on PETA:n mukaan vähentää tuotantoeläinten kasvatusta ja kärsimyksiä. Lisäksi tavoitteena on vähentää lihateollisuuden haitallisia vaikutuksia ympäristöön. Mahdollisuuksia valmistaa lihaa laboratoriossa on tutkittu jo muutaman vuoden ajan. Hollannissa tutkimuksiin on sijoitettu jo useita miljoonia euroja. Tutkija Bernard Roelen Utrechtin yliopistosta ei pidä todennäköisenä, että koeputkilihaa saadaan tuotua myyntiin vuoteen 2012 mennessä. AFP, YLE Uutiset