Brittitutkimus: Vähän nukkuvilla lapsilla masennus- ja ahdistusoireita

Lyhyitä yöunia nukkuvilla lapsilla saattaa olla muita enemmän masennus- ja ahdistuneisuusoireita aikuisena. Myös yliväsymys ja nukahtamisvaikeudet liittyvät myöhempään oireiluun, mutta eivät yhtä selvästi.

Ulkomaat

Uniongelmat ja vähäiset unet on aiemminkin yhdistetty tunne-elämän ongelmiin, mutta myös muihin terveyshaittoihin kuten ylipainoon ja diabetekseen.

Brittitutkijoiden tulosten perusteella masennus- ja ahdistuneisuusoireita ja aggressiivista käytöstä oli noin puolitoistakertaisesti henkilöillä, jotka vanhempiensa arvioiden mukaan nukkuivat lapsena muita lapsia vähemmän, kuin miehillä ja naisilla, jotka olivat nukkuneet pitempiä unia.

Painajaiset, unissakävely ja pitkät unet eivät liittyneet oireiluun. Vähän nukkuvat saattavat olla muita alttiimpia alisuoriutumiselle ja sitä kautta ehkä myös masennukselle ja ahdistuneisuudelle.

Tutkijat pitävät mahdollisena myös, että vähän nukkuvilla on tunne-elämän ongelmia jo lapsena ja että ongelmat vain jatkuvat aikuisena. Tämän aineiston perusteella mekanismia ei voitu selvittää. Tutkimusta varten 2 076:n 4 - 16-vuotiaan lapsen vanhemmat arvioivat lastensa unta viidesti vuosina 1983 - 1997. Masennus- ja ahdistuneisuus- ja muita oireita kyseltiin lapsilta vuonna 1997, jolloin he olivat 18 - 32-vuotiaita. Uutispalvelu Duodecim