Olympiasoihtu saapui Australiaan

Pekingin olympialaisten soihtuviesti saapui keskiviikon vastaisena yönä Australiaan.

Ulkomaat

Tuhansia Kiinan ihmisoikeus- ja Tiibet-politiikkaa vastustavia mielenosoittajia odotetaan soihdun Australian etapille torstaina. Myös Kiinan tukijoiden odotetaan järjestävän vastamielenosoituksia.

Euroopan ja Yhdysvaltain etappien kahakoinnin vuoksi Australiassa viestiä viedään tiukkojen turvatoimien keskellä. Soihdun reitti on lyhennetty alkuperäisestä 16 kilometriin. Lisäksi Canberran etappia vartioi yli puolet kaupungin poliiseista, ja reitti on eristetty turva-aidalla.

Kaksi ihmistä pidätettiin Australian viestiosion aattona. Kiinniotetut mies ja nainen yrittivät virittää banderollia siltaan Sydneyssä. Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan kaksikko aikoi kiinnittää siltaan Tiibetin lipun.

Kiinalaiset lähettävät lippuja soihtuviestin varrelle Kiinalaiset ovat lähettäneet tuhansia Kiinan lippuja ulkomaille olympiasoihdun reitille. Soihtuviestin kohtaama kahakointi on nostattanut Kiinassa kansallistunnetta ja synnyttänyt vastamielenosoituksia soihdun kulkureitin varsille. Kiinan lippuja on lähetty vastamielenosoitusten tueksi myös Canberraan. Kiinan ihmisoikeus- ja Tiibet-politiikkaa vastustavat mielenosoittajat ovat heiluttaneet soihtuviestin varrella lukuisia Tiibetin lippuja, nyt maailmalle on lähetetty vastavoimaksi Kiinasta yhteensä 13 000 maan punaista tähtilippua. Pekingin postiviranomaiset ovat lähettäneet liput ilmaiseksi ja pikatoimituksena. Kiinalainen uutissivusto Sohu.com aloitti lippukampanjan viime perjantaina. AP, Reuters, AFP