1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hedelmöityslaki vei potilaita ulkomaille

Osa suomalaisista hedelmöityshoitoa saavista potilaista on vienyt hedelmöitettyjä alkioita siirrettäväksi Viroon tai Latviaan. Syynä on syyskuun alussa voimaan tullut hedelmöityshoitolaki, jonka mukaan tuntemattomien luovuttajien sukusoluilla aikaansaatuja alkioita ei saa Suomessa enää käyttää.

Nyt hedelmöityshoidoissa saa käyttää vain rekisteröityjä sukusoluja. Lapsilla on täysi-ikäisinä oikeus saada tietää luovuttajan henkilöllisyys.

Useilta lapsettomuushoitoa saaneilta pareilta jäi lain voimaan tullessa käyttämättä jo hedelmöitettyjä alkioita, joita nyt ei enää saa siirtää kohtuun. Ihmiset ovat nyt vieneet omia alkioitaan esimerkiksi Viroon, jossa heidän lapsettomuushoitojaan on voitu jatkaa näillä jo olemassa olevilla alkioilla.

Ilmiö on havaittu esimerkiksi Väestöliiton Tampereen klinikalla. Ylilääkäri Eero Varilan mukaan laki ei velvoittanut klinikoita tuhoamaan alkioita, vaikka niitä ei enää Suomessa voidakaan käyttää.

- Jotkut ovat sitten hakeneet ne alkiot ja vieneet ne esimerkiksi Viroon, Eero varila sanoo.

Tampereen AVA-klinikalta alkioita on myös siirretty muihin maihin, kuten Latviaan, jossa klinikalla on toimipiste.

- Alkiothan ovat potilaitten, pariskuntien omaisuutta. Osa on potilaitten toivomuksesta annettu heille ja he ovat vieneet ne sitten jonnekin muualle, johonkin muuhun maahan tai sitten potilas on toivonut, että me siirrämme ne johonkin muuhun maahan, jossa laki sallii käyttää niitä, kertoo ylilääkäri Liisa Häkkinen.

Lapsettomuusklinikoilla elätellään yhä toiveita, että lakia muutettaisiin. Toive saattaa kuitenkin olla turha, sillä ainakaan oikeusministeriön mukaan tällä hetkellä suunniteilla tai valmisteilla ei ole mitään muutoksia vaivalla aikaansaatuun lakiin. Munasolunluovuttajat vähenivät, nyt tilanne tasaantumassa Uusi laki vähensi heti voimaantultuaan erityisesti munasolujen luovuttajien määrää. Felicitas-klinikan toimitusjohtajan Henri Kurunmäen mukaan heillä luovuttajien määrä väheni jopa puoleen. Samalla hoitojono kasvoi. Aikaisemmin se ollut Felicitaksella vuoden mittainen, nyt jono on venynyt melkein kateen vuoteen. Munasolun luovuttajien väheneminen on rekisteröity myös Väestöliiton klinikoilla. Nyt tilanne on kuitenkin normalisoitumassa, ja joiltain klinikoilta kerrotaan jopa, että luovuttajien määrä on suurempi kuin ennen lakia. Myös tamperelaisella AVA-klinikalta kerrotaan samanlaista viestiä. Munasolun luovuttajia on nyt jopa aiempaa enemmän. Ylilääkäri Liisa Häkkinen kertoo, että kun asiat saatiin selviämään ja byrokratia pyörimään, niin luovuttajia on saatu hyvin. Tärkeänä tekijänä Häkkinen pitää kuitenkin sitä, että he ovat järjestäneet erityisiä munasolun luovuttajien iltoja. Tiedon tarve on suuri ja monet muutkin klinikat suunnittelevat nyt erilaisia kampanjoita luovuttajien aktivoimiseksi. Sperman hinta nousi Ennen lain voimaantuloa pelättiin, että rekisteröitymispakko karkottaa erityisesti spermanluovuttajat. Toisin kuitenkin kävi. Ylilääkäri Eero Varila kertoo, että Väestöliiton spermapankissa Helsingissä oli jopa luovutusten piikki heti lain voimaantulon jälkeen. Varilan mukaan esiin onkin astunut kokonaan uusi luovuttajien sukupolvi, joka ei mitenkään kummeksu sitä tiedonsaantioikeutta, joka lapsille annettiin vaan pitää sitä itsestäänselvänä. Spermasta on silti pulaa. Lain voimaantullessa Väestöliitto joutui tuhoamaan vuosien varrella spermapankkiin kerätyt sukusolut. Nyt saatava siemenneste ei riitä kaikille ja monet suomalaisklinikat joutuvatkin käyttämään tanskalaisia sukusoluja. Rekisteröitymistiedot vaaditaan tanskalaisiltakin, mikä on vähentänyt tarjontaa ja nostanut sperman hinnan 2-3 -kertaiseksi. Suomeen on suunnitteilla myös uusia spermapankkeja. Aikaisemmin sellainen on ollut vain Väestöliitolla, nyt omaansa on jo kokoamassa Tamperella toimiva Ovumia sekä myös Felicitas. Laki saa kehuja Siirtymäkauden aiheuttamista ongelmista huolimatta lapsettomuusklinikat kehuvat hedelmöityshoitolakia. Se selkiytti tilannetta. Ylilääkäri Liisa Häkkinen uskoo, että vaikka anonyymi luovutusmahdollisuus poistuikin, niin uusi laki myös rohkaisee ihmisiä sukusolujen luovutukseen. - Nyt ne hoidot ovat ihan oikeasti sallittuja. Ennen lakia luovuttajakandidaatitkin pohtivat, että onko se nyt ihan oikein lähteä luovuttamaan. Mutta nyt kun se on laissa sallittu, niin ehkä se antaa semmoisen positiivisemman asenteen näille luovuttajille, Häkkinen sanoo. YLE Uutiset