1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

J. H. Erkon palkinto Jouni Tikkaselle

J.H.Erkon novellipalkinnon on voittanut helsinkiläinen Jouni Tikkanen. Raati kiittää Tikkasta erityisesti varmasta ja konkreettisesta tarinankerronnasta.

kulttuuri

Toisen palkinnon on saanut jyväskyläläinen Turkka Hautala ja kolmannen palkinnon turkulainen Noora Lehtonen. Raadin puheenjohtajan Pirkko Heikkisen mukaan tekstien taso oli tänä vuonna kaiken kaikkiaan hyvä.

- Aikaisempina vuosina oli sellaista äijäproosaa, että istuttiin kapakassa, vedettiin viinaa ja oli löysiä suhteita, mutta nykyisin niitä ei juurikaan ole. Nyt on tavallaan sivistyneempää, tarkempaa ja ehkä eurooppalaisempaa. Kaiken kaikkiaan paremmin kirjoitettua, ei semmoista lyömämiekalla sohaistua, analysoi Heikkinen.

Yleisin teema yksinäisyys J.H.Erkon novellikilpailuun osallistui tänä vuonna 200 kirjoittajaa. Kirjoitusten yleisimpiä teemoja oli yksinäisyys. Ihmiset elivät rikkoutuneissa parisuhteissa tai etsivät itselleen läheistä, johon tukeutua. Usein tarinat sijoittuivat kodin piiriin ja asioita tarkasteltiin ikään kuin keittiön ikkunasta. Harvoin teksteissä vierailtiin muualla Euroopassa tai maailmalla. Raati kirjoittaa perusteluissaan, että kirjoittajat tuntuivat pääsevän parhaiten kiinni aitoihin tunteisiin lukuisten lapsuuskokemusten kautta. Kilpailun voittajaa 24-vuotiasta Jouni Tikkasta raati kiitti varmasta tarinankerronnasta ja konkreettisesta otteesta. Raadin mukaan Jouni Tikkasen kilpailutyöt eivät uudista suomalaista novellia - niin kuin herkullinen ruisleipä ei uudista suomalaista leivontaperinnettä. Mutta kuluttaja nauttii! Ekologiaa, evoluutiobiologiaa ja teoreettista filosofiaa opiskeleva Tikkanen mainitsee esikuvikseen muun muassa kirjailija Petri Tammisen ja suomenruotsalaiset naiskirjailijat Tove Janssonin ja Monika Fagerholmin. Hän on viime vuosina lukenut tietoisesti myös amerikkalaisten kirjailijoiden tekstejä. - Esimerkiksi Annie Proulx'n ja Ethan Caninin teksteissä viehättää sellainen hirveän vahva tarinankerronnan perinne, joka amerikkalaisilla on. En tiedä onko Suomessa sellaista. En ole itse kokenut, että itse osaisin sitä kovin hyvin. Hienoa, jos se on mennyt läpi, myhäilee Tikkanen. Mikä merkitys J.H.Erkon palkinnolla on voittajalle? - Siitä saa rahaa, naurahtaa Tikkanen, kulutin siitä jo puolet ja ostin hyvän työtuolin, koska proosa on kestävyyslaji. Kilpailun palkintosumma on 2 400 euroa. Arvosteluraatiin kuuluivat kirjailijat Petri Tamminen ja Anne Leinonen sekä lehtori Pirkko Heikkinen. J.H.Erkon kirjoituskilpailun järjestävät vuosittain Suomen nuorisoseurajärjestöt, Suomen Nuoriso-opisto ja Mikkelin ammattikorkeakoulu. Radion kulttuuriuutiset

Lue seuraavaksi