Poliisi jättää paritusjuttuja tutkimatta

Poliisi joutuu laiminlyömään paritus- ja ihmiskaupparikosten tutkinnan resurssipulan vuoksi. Asiasta kertoo sunnuntaina Yle Radio 1:n Horisontti-ohjelma.

Kotimaa

Rikostilastojen mukaan parituksesta nostettujen syytteiden määrä on romahtanut viime vuosina.

Prostituutioon kytkeytyvät paritusrikokset eivät kuitenkaan ole vähentyneet vaan ovat poliisin arvion mukaan pikemminkin kasvussa. Paritusjuttuja päätyi käräjille vuonna 2001 kaikkiaan 64. Viime vuoden yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana paritusrikoksia käsiteltiin tuomioistuimessa vain neljä kertaa.

Törkeästä parituksesta ei samassa ajassa nostettu yhtään syytettä.

-Poliisi voisi Helsingin alueella kirjoitaa suoraltakädeltä kymmenen rikosilmoitusta parituksesta mutta siinä ei olisi mitään järkeä, koska kukaan ei ehtisi tutkimaan juttuja, sanoo rikosylikomisario Seppo Sillanpää Helsingin poliisista. Poliisi syyttää resurssipulaa Sillanpään mukaan poliisin voimavarat eivät riitä kaikkien paritusrikosten tutkintaan. Työ vaatii nykyiselläänkin suuren osa käytössä olevista resursseista, koska rikollisuus on levittäytynyt koko maahan ja tutkintaprosessi vie paljon aikaa. Lisäksi poliisi tutkii paritusjuttuja muun työn ohella. Esimerkiksi Helsingissä ei Seppo Sillanpään mukaan ole poliiseja, jotka tutkisivat paritus- ja ihmiskaupparikoksia päätoimisesti. Paritusjuttujen vähäinen määrä haittaa myös prostituutioon liittyvien ihmiskaupparikosten tutkintaa. Vasta yksi tuomio ihmiskaupasta Ihmiskauppa ja törkeä paritus kirjattiin lakiin vuonna 2004. Sen jälkeen Suomessa on langetettu vain yksi tuomio ihmiskaupasta, kun virolaisnaista Helsingissä parittaneet miehet tuomittiin viime vuoden maaliskuussa. Oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Janne Kanervan mukaan ihmiskaupparikosten määrät saattavat jatkossakin jäädä vähäisiksi, jos paritusjuttuja tutkitaan vähän. Ihmiskauppaa ja törkeää paritusta tutkitaan usein aluksi tavallisina paritusjuttuina. Tuomio kertoo lain toimivuudesta

Oikeusministeriö selvittää eduskunnan pyynnöstä seksin oston kieltävän lain toimivuutta. Seksin osto parituksen tai ihmiskaupan uhrilta kriminalisoitiin Suomessa vuonna 2006.

-Yksi keino mitata lain toimivuutta on katsoa rikostilastoja ja tehtyjen rikosilmoitusten määrää, sanoo lainsäädäntöneuvos Janne Kanerva. Jos rikostilastot eivät kerro rikosten todellisesta määrästä, se vaikeuttaa lain arviointia.