1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Nicaraguan presidentti: Keski-Amerikan ruokapula kriisitasolla

Nicaraguan presidentti Daniel Ortega sanoo Keski-Amerikan ruokapulan saavuttaneen kriisitason ja voivan aiheuttaa sosiaalisia levottomuuksia.

Vasemmistolainen Ortega sanoi alueen maatalousministerien hätätapaamisessa, että vapaakauppa, markkinavoimat ja maatalouden tukiaiset pahentavat ongelmaa.

Kokouksen tarkoituksena on kehittää alueen maataloustuotteiden tuotanto- ja markkinointiliittouma.

Köyhyydestä kärsivä Keski-Amerikka on riippuvainen tuontiöljystä ja -lannoitteista maatilojensa tuotannon takaamiseksi. Aliravitsemus on jo yleistä Keski-Amerikassa, ja nousevat öljyn ja viljan hinnat uhkaavat pahentaa tilannetta.

Ortega syytti, etteivät kansainväliset avustusjärjestöt ja tiedotusvälineet ole kiinnittäneet tarpeeksi huomiota ruokakriisiin.

Venezuela arvostelee Yhdysvaltoja biopolttoainepyrkimyksistä Keskiviikkona Nicaraguan presidentti perusti yhdessä Venezuealan ja Kuuban vasemmistolaisten johtajien kanssa 64 miljoonan euron ohjelman, jolla on määrä taistella Latinalaisen Amerikan köyhiä raskauttavia kasvavia ruokakustannuksia vastaan. Ortegan liittolainen, eteläamerikkalaisen Venezuelan presidentti Hugo Chávez on kutsunut rikokseksi Yhdysvaltain aikeita lisätä etanolin valmistusta maailman ruokakriisin aikaan. Vasemmistopopulistinen Chávez sanoo olevansa huolissaan siitä, että suuri osa Yhdysvalloissa tuotetusta maissista voidaan käyttää biopolttoaineiden valmistukseen maailman köyhien ruokkimisen sijaan. Venezuela on luvannut lahjoittaa yli 350 tonnia ruokaa Haitiin, jossa rajusti nousseet ruoanhinnat johtivat väkivaltaisiin mellakoihin aiemmin tässä kuussa. YK pohtii maailman ruokakriisiä Bernissä

YK:n järjestöt kokoontuvat maanantaina kaksipäiväiseen kokoukseen Sveitsin pääkaupungissa Bernissä pohtiakseen peruselintarvikkeiden jyrkän hinnannousun aiheuttamaa kriisiä.

Kasvavat väestöt, kehitysmaiden kasvava kysyntä, viljeleminen entistä enemmän biopolttoaineiden tarpeisiin ja pitkäaikaisen kuivuuden aiheuttamat sadonmenetykset ovat saaneet ruoan hinnat kohoamaan huimasti.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO on varoittanut, että viljanhintojen nopea nousu on vienyt 37 köyhää maata hätätilaan, joka ruokkii ruokamellakoiden kaltaisia levottomuuksia.

YK:n ja FAO:n tukema Maailman elintarvikeohjelma WFP on pyytänyt lahjoittajilta pikaisesti 485 miljoonan euron lisälahjoitusta elintarvikkeiden maailmanmarkkinahintojen nousun aiheuttaman humanitaarisen kriisin korjaamiseen.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon arvioi, että noin 100 miljoonaa aiemmin ilman apua pärjännyttä köyhää on nyt joutunut tilanteeseen, jossa heillä ei ole varaa ostaa ruokaa.