Hyppää sisältöön

Peliteollisuudessa kaivataan ohjelmoijia

Suomalaista peliteollisuutta uhkaa osaajapula. Suomalainen kännykkä-, tietokone- ja konsolipeliteollisuus kasvaa arviolta 20 prosentin vuosivauhtia. Osaavia pelisuunnittelijoita ei kuitenkaan riitä tarpeeksi, koska koulutusta ei ole riittävästi.

Suomen Pelikehittäjät ry:n puheenjohtaja Ilari Kuittisen mukaan harrastajista ei enää riitä osaajia peliteollisuuteen.

- Niistä harrastajista, jotka tietokoneella tekivät erilaisia juttuja, riitti aika pitkään. Raja siellä tuli vastaan jo aika monta vuotta sitten. Aika muiltakin aloilta on alettu hakea ihmisiä tänne alalle töihin, Kuittinen sanoo.

Suomesta valmistuu alalle vain muutamia kymmeniä vuosittain, kun vaikkapa Ruotsissa alan koulusta saa lähes tuhat ihmistä. Esimerkiksi 3D-animaattoreita löytyy kuitenkin Suomestakin riittävästi, sillä tähän koulutusta on Suomessa jo annettu, sanoo johtaja Koopee Hiltunen Neogamesista.

- Tällä hetkellä näyttää siltä, että suurin pula on ohjelmoijista, nimenomaan peliohjelmoijista. Sitä kautta on pulaa myös game designereista eli pelisuunnittelijoista. Tottakai sitä mukaa ala kasvaa, kaikkia tekijöitä tullaan kaipaamaan lisää, sanoo Hiltunen.

Vaikka pelialan koulutuksessa on puutteita, Hiltusen ja Kuittisen mukaan Suomella on myös ehdottomat vahvuutensa. Maineitta maailmalla ovat saaneet pelien hyvä hinta-laatusuhde, design ja toimitusten luotettavuus. Etuja ovat myös Suomessa perinteisesti vahva teknologiaymmärrys ja elävä pelikulttuuri.

YLE Uutiset

.
.