Voimakkaiden kipulääkkeiden väärinkäyttö on lisääntynyt

Huumausainekuolemien taustalta on viime vuosina löytynyt kipulääkkeissä käytettyjä opioideja ennätyksellisen paljon. Opiodit vaikuttava keskushermostoon. Lääkkeiden väärinkäytön seurauksena kuolleet ovat useimmiten nuoria aikuisia.

Kotimaa

- Meillähän oli vuonna 2000 oli suuri määrä heroiinikuolemia, löydöksiä oli 63 ja sitten heroiinitapaukset ovat vähentyneet ja samanaikaisesti muut opioidit ovat kasvaneet, ja tällä hetkellä tää kokonaismäärä on selvästi enemmän kuin alunperin oli näitä heroiiinimyrkytyksiä, kertoo Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen laitoksen johtaja Erkki Vuori.

Buprenorfiinia eli käytännössä subutexia löydettiin viime vuonna yli 90 kuolleesta. Sen lisäksi kymmenistä uhreista löytyy huumausainetarkoituksessa käytettyjä muita opioideja kuten kodeiinia, tramadolia ja oksikodonia.

Vielä julkistamattomista oikeuslääketieteen laitoksen tilastoista selviää, että kaikkiaan huumausaineita löytyi ennätyksellisesti yli kahdestasadasta vainajasta. Luku on kaksinkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Opioideja sisältäviä lääkkeitä varastetaan hoitolaitoksista ja apteekeista sekä ostetaan väärennetyillä resepteillä ja myydään eteenpäin.

Opioideja sisältävien lääkkeiden myynti on kasvanut rajusti viimeisten vuosikymmenien aikana. Nyt voimakkaita kipulääkkeitä käyttää päivittäin noin 70 000 suomalaista. Lääkelaitos myöntää, että lääkkeiden asiallisen käytön lisääntymisen myötä niitä valuu myös väärinkäyttäjille.

Lähteet: YLE Uutiset