Kotimaiset sarjakuvat uupuvat kaupoista

Kotimaisen sarjakuvan laaja kirjo näkyy heikosti kaupoissa. Suomalaista sarjakuvaa julkaistaan enemmän kuin vuosiin, mutta pienempien kustantajien julkaisut leviävät lähinnä netin välityksellä. Sarjakuvan pienkustantajat tiivistävätkin yhteistyötään saadakseen julkaisunsa entistä useamman kaupan hyllyyn.

viihde

Tällä hetkellä kotimaisesta sarjakuvasta parhaiten myyvät humoristiset sarjakuvat kuten Viivi ja Wagner, B. Virtanen ja Kiroileva siili. Pienempien kustantajien julkaisuja ei sen sijaan kaupoista juuri edes löydy.

- Perinteisesti pienkustantajien julkaisemat albumit myyvät 400-500 kappaletta. Jos päästään tuhanteen kappaleeseen, niin se on jo pieni menestys, sanoo turkulaista sarjakuvakustantamo Zum Teufelia pyörittävän Petteri Oja.

Tilanteen korjaamiseksi kahdeksan pienkustantajaa perusti sarjakuvatukun, jotta vaihtoehtoista sarjakuvaa saataisiin enemmän kauppojen hyllyille.

- Pienkustantamot toimittavat omat albuminsa Turussa sijaitsevaan toimipisteeseen. Sieltä kauppiaiden on helpompi tilata albumeja myyntiin, kun niitä ei tarvitse hankkia monesta paikasta erikseen, kertoo Petteri Oja.

Lähteet: YLE Uutiset