Saddamin aikainen varapääministeri oikeuteen Irakissa

Irakin entisen varapääministerin Tariq Azizin oikeudenkäynti viivästyi tiistaiaamuna useita tunteja. Irakin korkeimman oikeuden tuomarin mukaan istunto lykkääntyi, koska viranomaisilla oli vaikeuksia saada Aziz oikeussaliin.

Ulkomaat

Azizia syytetään osallisuudesta 42 liikemiehen teloitukseen vuonna 1992. Saddam Husseinin hallinto syytti liikemiehiä ruuan hintojen keinotekoisesta nostamisesta samaan aikaan, kun Irak oli kauppasaarrossa. Kaikki liikemiehet teloitettiin vain muutama tunti sen jälkeen, kun heidät oli tuomittu pikaoikeudenkäynnissä. Aziz allekirjoitti teloitusmääräykset.

Nyt 72-vuotias Aziz joutuu oikeuteen ensi kertaa sen jälkeen, kun hän antautui Yhdysvaltain joukoille huhtikuussa 2003. Azizia kuvattiin Irakin "kasvoiksi ulkomailla", koska hän esiintyi usein julkisuudessa Irakin Kuwaitiin hyökkäyksen aikana. Ennen Persianlahden sotaa ulkoministerinä toiminut Aziz tunnettiin virheettomästä englannin kielestään ja neuvotteluitaidoistaan. Syytettynä myös seitsemän muuta Saddamin aikaista johtajaa

Azizin lisäksi syytettynä on seitsemän muuta Saddam Husseinin aikaisen hirmuhallinnon johtajaa.

Syytettyinä ovat muun muassa Saddamin velipuoli Watban Ibrahim al-Hassan ja Kemikaali-Alina tunnettu serkku Ali Hassan al-Majid. Viranomaisten mukaan Kemikaali-Ali on sairas muun muassa diabeteksesta johtuvien ongelmien takia, eikä hän pysty osallistumaan oikeudenkäyntiin. Kemikaali-Alia uhkaa kuolemantuomio myös toisessa oikeustapauksessa.

Irakin korkein oikeus päättää entisen hallituksen johtajien rangaistuksista. Johtajia syytetään rikoksista ihmisyyttä vastaan, sotarikoksista ja kansanmurhasta. Jos miehet tuomitaan syyllisiksi, heitä odottaa vankeusrangaistus tai kuolemantuomio hirttämällä.

Saddam Hussein tuomittiin kuolemaan 148 shiiamuslimin surmaamisesta. Hänet hirtettiin vuonna 2006.

Lähteet: Reuters, AP