Irakin entisten johtajien oikeudenkäynti lykkääntyi

Oikeudenkäynti Irakin entistä pääministeriä Tariq Azizia ja seitsemää muuta entistä johtajaa vastaan päättyi vain lyhyen istunnon jälkeen.

Ulkomaat

Tuomari päätti lykätä oikeuskäsittelyä vain 45 minuuttia kestäneen avajaisistunnon jälkeen, koska yksi syytetyistä, Kemikaali-Alina tunnettu Ali Hassan al-Majid, ei päässyt paikalle.

Yhdysvaltain joukkojen mukaan Kemikaali-Ali on toipumassa sydäkohtauksesta, ja voi osallistua oikeudenkäyntiin vasta muutaman viikon kuluttua. Oikeus määräsi seuraavan istunnon ajankohdaksi 20. toukokuuta.

Azizia ja muita johtajia syytetään osallisuudesta 42 liikemiehen teloitukseen vuonna 1992. Saddam Husseinin hallinto syytti liikemiehiä ruuan hintojen keinotekoisesta nostamisesta samaan aikaan, kun Irak oli kauppasaarrossa.

Kaikki liikemiehet teloitettiin vain muutama tunti sen jälkeen, kun heidät oli tuomittu pikaoikeudenkäynnissä. Aziz allekirjoitti teloitusmääräykset.

Syytettyjä uhkaa kuolemantuomio

Nyt 72-vuotias Aziz joutuu syytetyksi oikeudessa ensi kertaa sen jälkeen, kun hän antautui Yhdysvaltain joukoille huhtikuussa 2003. Hän saapui oikeussaliin heikon oloisena kävelykeppiin nojaten.

Azizia kuvattiin Irakin "kasvoiksi ulkomailla", koska hän esiintyi usein julkisuudessa Irakin Kuwaitiin hyökkäyksen aikana. Ennen Persianlahden sotaa ulkoministerinä toiminut Aziz tunnettiin virheettomästä englannin kielestään ja neuvotteluitaidoistaan.

Irakin entisiä johtajia syytetään rikoksista ihmisyyttä vastaan, sotarikoksista ja kansanmurhasta. Jos miehet tuomitaan syyllisiksi, heitä odottaa vankeusrangaistus tai kuolemantuomio hirttämällä. Saddam Hussein tuomittiin kuolemaan 148 shiiamuslimin surmaamisesta. Hänet hirtettiin vuonna 2006.

Lähteet: Reuters, AP