1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Viestintävirasto varoittaa vakavasta ohjelmisto-ongelmasta

Viestintävirasto varoittaa tietokoneiden vakavasta ohjelmisto-ongelmasta, joka uhkaa internetinkäyttäjiä. Viallisen ohjelmiston haittaohjelmien levittäjät voivat tunkeutua tietokoneisiin. Virukset tulevat tietokoneelle yhä useammin nettisivujen kautta, eivät sähköpostin liitetiedostona.

Kotimaan uutiset

Viestintävirasto havaitsi vakavan ohjelmistohaavoittuvuuden jo maaliskuussa, mutta vielä silloinen varoitus ei herättänyt huomiota. Viallista ohjelmistoa käytetään eri käyttöjärjestelmissä ja sen kautta voidaan ujuttaa haittaohjelmia tietokoneelle urkkimaan käyttäjän salasanat.

- Ainoa pätevä ohje tässä loppukäyttäjälle on, että asettaa päivitykset. Pätevä ohje ohjelmistojen valmistajille on, että niiden päivitysten ja korjausten julkaisun kanssa kannattaa ruveta pitämään kiirettä, Viestintäviraston yksikön päällikkö Erka Koivunen neuvoo.

Osa ohjelmistojen tekijöistä ei ole korjannut vikaa, joten ongelmia saattaa piillä vielä monessa tietokoneessa.

- Ohelmistot on ihmisten tekemiä ja ihmiset tekee virheitä. Ohjelmistoprosessissa on aina aikapaineita ja siellä on ehkä joskus kommunikaatio-ongelmia tiimin sisällä, Koivunen selvittää virheiden syitä.

Myös tietoturvayhtiössä on havaittu verkkorikollisuuden kasvu. Enää ei lähetellä konetta hidastavia troijalaisia, vaan haittaohjelmat keräävät tietoa salasanoista ja tunnuksista.

- Jopa satojatuhansia täysin sivullisia webbisaitteja saastutetaan kiinalaisten automaattisilla työkaluilla. Kun normaalit käyttäjät saapuvat näille aiemmin luotetuille mutta nyt saastuneille sivuille, niin heidän koneensa saastuu, tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen F-Securesta kertoo.

Tietokoneensa terveystilanteen jokainen voi tarkistaa netin ilmaisilla turvapalvelimilla.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi