1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Turkki päätti sananvapauslain lieventämisestä

Turkki lieventää sananvapautta rajoittavaa lakia. Turkin parlamentti päätti kauan odotetusta sananvapauslainsäädännön höllentämisestä äänin 250 - 65. Äänestystä edelsi yön yli kestänyt kahdeksantuntinen väittely.

Ulkomaat

Sananvapautta rajoittavan lain varjolla on nostettu syytteitä kaikkiaan satoja turkkilaiskirjailijoita vastaan. Heidän joukossaan on myös kirjallisuuden nobelvoittaja Orhan Pamuk, jota syytettiin turkkilaisuuden halventamisesta.

Lainmuutoksen jälkeen on rikollista halventaa Turkin valtiota, kun aiemmin laki koski ylipäätään turkkilaisuutta. Syytetoimiin tarvitaan jatkossa oikeusministeriön lupa ja enimmäisrangaistus laskee kahteen vuoteen aiemmasta kolmesta.

Maan hallituksen mukaan lain lieventäminen parantaa Turkin mahdollisuuksia sen pyrkiessä Euroopan unionin jäseneksi. EU on jo pitkään arvostellut Turkkia sen sananvapausrajoituksista.

Turkin sananvapausoikeutta koskevalla pykälällä 301 on suitsittu muiden muassa niitä turkkilaisia, jotka ovat haastaneet valtion virallisen linjan 93 vuotta sitten tapahtuneesta armenialaisten joukkomurhasta. Turkin mukaan kysymys ei ollut kansanmurhasta, vaikka useat muut maat niin tulkitsevatkin. Armenian mukaan turkkilaiset surmasivat jopa 1,5 miljoonaa armenialaista ensimmäisen maailmansodan aikana.

EU kiitteli Turkin päätöstä edistysaskeleena

EU-puheenjohtajamaa Slovenia kommentoi tänään Turkin päätöstä rakentavaksi edistysaskeleeksi sananvapauden takaamiseksi. Slovenia vaati samalla Turkkia saattamaan lainmuutoksen pikaisesti käytäntöön.

Myös Euroopan komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso sanoi aiemmin tässä kuussa Ankaran-vierailullaan, että sananvapauslainsäädännön lieventäminen on askel oikeaan suuntaan.

Kriitikoiden mukaan maalla on kuitenkin vielä paljon parannettavaa sananvapautta koskevissa asioissa lainmuutoksesta huolimatta. Kirjailijat pelkäävät yhä joutuvansa oikeudenkäynteihin.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Turkin-asioiden asiantuntija Emma Sinclair-Webb kuvaili keskiviikkoista päätöstä suureksi pettymykseksi. Hänestä sananvapautta rajoittavan lain muokkaamisen sijaan siitä olisi tullut luopua kokonaan. Sinclair-Webbin mielestä Turkin hallitus ei ole edelleenkään ymmärtänyt asian vakavuutta.

Myös EU:n laajentumiskomissaari Olli Rehn muistutti, että Turkin on edelleen parannettava mielipiteenvapauteen liittyvää lainsäädäntöään.

- Komissio odottaa nyt lisätoimia, jotka johtavat vastaaviin muutoksiin rikoslaissa. Sananvapauslaki ei ollut ainoa, johon on haluttu puuttua, jotta voidaan varmistaa tarpeettomien syytetoimien loppuminen, Rehn sanoi.

Lähteet: AP, Reuters, AFP

Lue seuraavaksi