1. yle.fi
  2. Uutiset

Iron Man nostaa supersankarielokuvan taas lentoon

Supersankarien tehtaana 1960-luvulla toiminut Marvel-kaksikko Stan Lee ja Jack Kirby loivat Rautamiehen ahkerimpana kautenaan. Hahmo ei ollut sarjakuvakansan ykkössuosikki ja siitä tulikin pian sankarimaailman rivihahmo. Valkokankaalla Robert Downey Jr:n esittämä Iron Man esiintyy kuitenkin edukseen.

viihde

Sarjakuvassa Rautamiehen tarina sai alkunsa, kun Vietkongin sieppaama sydämetön miljonäärinero Tony Stark joutui pakenemaan rakentamansa huipputeknisen rautahaarniskan avulla. Kovia kokenut sankari päätti käyttää vastedes haarniskaansa taisteluun rikollisuutta vastaan.

Iron Man -elokuvassa Rautamiehen tarina esitetään päivitettynä, mutta hyvin uskollisena alkuperäiselle sarjakuvalle. Ainoa asia, joka tuntuu todella muuttuneen on se, että Yhdysvaltain vanha arkkivihollinen Vietnamista on vaihdettu Afganistaniin.

Aseita kauppaava ylimielinen mutta älykäs Stark (Robert Downey jr.) joutuu terroristien vankina kohtaamaan bisneksensä todellisuuden. Sarjakuvan sivuilta tutun esikuvansa jalanjälkiä seuraten hän pakenee ja päättää ottaa vastuun omasta elämästään.

Rautamies joutuu tuon tuosta taistelemaan terroristeja vastaan, mutta todellinen vihollinen löytyy kuitenkin toisesta suunnasta. Valitettavasti tämäkään suunta ei ole kovin yllättävä.

Kliseinen tarina ja tyypilliseen tapaan turhan persoonattomat ja ennalta-arvattavat pahikset ovat viedä maun koko elokuvasta.

Hyvät roolisuoritukset ja juoneen sisällytetyt ajatukset kuitenkin kannattelevat Rautamiestä. Erityisen hyvää jälkeä saa aikaan rautasaappaisiin astunut Robert Downey Jr. herätyksen kokevana hemmoteltuna miljonäärinä.

Myös Gwyneth Paltrow on enimmän aikaa uskottava pomoonsa rakastuneena sihteerinä, joka tuntee Starkin elämän aina ruostuneita kalsareita myöten. Tässä tapauksessa uskottava tarkoittaa tosin sarjakuvahahmon siirtämistä valkokankaalle, eikä niinkään syvällistä henkilöhahmoa. Kiiltävän naamion takana kysytään vastuuta Iron Man on yllättävän karu elokuva. Vaikeat nykypäivää koskevat aiheet, kuten asekaupan eettisyys, suuryritysten vastuu ja terrorismi tekevät elokuvan maailmasta kiinnostavan ja riittävän uskottavan.

Elokuva on ensisijaisesti suunnattu varhaisteini-ikäisille, mikä selittynee Hollywood-elokuvien amerikkalaisten katsojien suhteellisen nuorella keski-iällä. Karuus onkin antanut sijaa myös riittävälle määrälle huumoria, teknisten vempainten esittelylle sekä upeille mutta liiankin tutulla tavalla käytetyille efekteille.

Edellä mainitut kömmähdykset eivät riitä tuhoamaan elokuvan kiinnostavuutta. Päähenkilön päänsisäisen maailman ja vastuun teeman käsittely osuvat molemmat suoraan supersankaritarinoiden sydämeen.

Robert Downey Jr. onnistuu tekemään Tony Starkistaan riittävän skitsofreenisen hahmon oikeuttaakseen tälle paikan supersankarielokuvien paremmalla puolella. Sarjakuvissa Starkilla oli sankariuden tuoman pakkomielteen lisäksi alkoholiongelma, mikä ainakin elokuvasarjan ensimmäisessä osassa pidetään visusti piilossa.

Hienointa Iron Manissa on, että siitä löytyy muutakin kuin kromin kiiltävää kuorta. Elokuva käsittelee vastuun ottamisen vaikeutta, joka on unohtunut monista ääriviihteellisistä superelokuvista kokonaan. Starkin käymät jaakobinpainit oman itsekkyyden kanssa tuovat mukavan särön sankarin luonteeseen. Ikävintä elokuvassa on sen vähän valju loppu, jossa liian moni asia jää kesken. Yksittäisen elokuvan tarina ikään kuin uhrataan jatko-osan vuoksi. Hittireseptistä puuttuu sisältö Marvel-yhtiön naamiosankarit ovat vyöryneet elokuvateattereihin vauhdilla ensimmäisen Hämähäkkimies-elokuvan menestyksen johdattamina. Toinen Yhdysvaltain vanhoista suurista supersankariyhtiöistä tuntuukin elävän 1960-luvun kulta-aikaansa uudestaan valkokankaalla.

Kesähittien aseman vakiinnuttaneet superelokuvat tuntuvat omineen lehtitaloilta myös formaattinsa, sillä jatko-osia tehtaillaan yksi toisensa jälkeen kuin sarjakuvalehden numeroita. Myös Iron Man on jo alkujaan suunniteltu trilogian ensimmäiseksi osaksi. Jatko-osien kehittely ja supervoimien esittely supertaisteluissa ovat kuitenkin jättäneet elokuvien todellisen sisällön paitsioon. Viime vuosina filmatisoinnit ovat pilanneet monta hyvää tarinaa toisensa jälkeen. Pohjanoteerauksien joukosta löytyvät viime vuosina Elektra, Ihmeneloset sekä Nicolas Cagen ilmeetön Aaveajaja. Supersankareista kertovat sarjakuvat kokivat muodonmuutoksen 1980-luvulla, jolloin niistä Batmanin johdolla tehtiin myös aikuisten makuun sopivia. Myös saman vuosikymmenen elokuvat, kuten Tim Burtonin Batman-ohjaukset seurasivat tätä linjaa. Sittemmin supertarinoista on tullut yhä nuorempien katsojien kauraa. Iron Manista löytyy kuitenkin katsottavaa ja pohdittavaa monen ikäisille. Myönteisellä tavalla tasainen ja laadukas elokuva on Marvel-elokuvien parhaimmistoa ja kelpaa hyvin esimerkiksi Hämähäkkimiehen ja X-Men 2:n rinnalle. (siirryt toiseen palveluun)Janne Sundqvist, (siirryt toiseen palveluun)YLE Uutiset Katso (siirryt toiseen palveluun)Iron Manin trailerielokuvan nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi