1. yle.fi
  2. Uutiset

Saksa avasi yleisölle jättiläismäisen natsiarkiston

Saksa on avannut yleisölle maailman suurimman natsien rikoksista ja heidän uhreistaan kertovan tietokokoelman. Tähän asti arkiston tietoja ovat päässeet tarkastelemaan ainoastaan natsien uhrit ja heidän sukulaisensa.

kulttuuri

Läntisessä Bad Arolsenin kaupungissa toimiva Kansainvälinen jäljityskeskus ITS (International Tracing Service) käsittää noin 50 miljoonaa asiakirjaa Hitlerin natsisaksan noin 17 miljoonasta uhrista.

Papereiden joukossa on muun muassa vangitsemismääräyksiä, kuolinrekistereitä ja natsi-Saksan salaisen poliisin Gestapon pöytäkirjoja. Tiedoista ilmenee yksityiskohtia ihmisistä, jotka kuolivat juutalaisten joukkomurhassa toisessa maailmansodassa, keskitysleireiltä selviytyneistä sekä miljoonista pakkotyössä olleista ja kotinsa jättämään joutuneista ihmisistä.

Yksi julki tulleista dokumenteista on Steven Spielbergin elokuvastakin tunnetuksi tullut Schindlerin lista, jolla on satojen liikemies Oskar Schindlerin pelastamien juutalaisten nimiä. Katso aiheesta lisää ITS:n verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun). Reuters

Lue seuraavaksi