Englannissa ja Walesissa paikallisvaalit

Englannissa ja Walesissa äänestettiin torstaina paikallisvaaleissa. Vaaliuurnat ovat nyt suljettu. Vaaleja pidetään merkittävänä testinä Britannian pääministerin Gordon Brownin ja hänen edustamansa työväenpuolueen kansansuosiolle.

Brownista tuli pääministeri viime vuoden kesäkuussa, kun Tony Blair vetäytyi tehtävästä. Tämän jälkeen työväenpuolueen suosio on laskenut selvästi.

Tärkeä taistelukenttä vaaleissa on Lontoo. Pääkaupungin pormestarin paikasta kilpailevat rinta rinnan työväenpuolueen Ken Livingstone ja konservatiivien Boris Johnson. Lontoon pormestarilla on Britanniassa poliittista painoarvoa: hänen tekemisensä vaikuttavat 7,5 miljoonan britin elämään. Konservatiiviehdokkaan mahdollinen voitto toisi lisänostetta jo muutoinkin mielipidekyselyissä juhliville keskustaoikeistolaisille konservatiiveille. Jos taas voitto menee työväenpuolueelle, se voisi olla merkki siitä, että kannatuksen lasku on ollut vain väliaikaista. Työväenpuolueen suosio on mielipidemittausten mukaan käynyt tänä keväänä alimmillaan 25 vuoteen. Englannin ja Walesin kunnanvaltuustopaikoista taistelee 13 000 ehdokasta. Paikkoja 159 paikallisvaltuustossa on jaossa 4 000. Äänestysinto paikallisvaaleissa on perinteisesti ollut laimea, 40 prosentin luokkaa. Vaalihuoneistot sulkeutuvat illalla.