1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Irakissa selvitellään Iranin ja kapinallisten yhteyksiä

Irakin hallitus on lähettänyt valtuuskunnan naapurimaahan Iraniin keskustelemaan shiiataistelijoiden aiheuttamasta huolesta. Irakilaiset ovat huolissaan, että Iran aseistaa ja kouluttaa Irakin shiiakapinallisia.

Uutistoimisto AP:n haastattelemien nimettömien hallituslähteiden mukaan viisi irakilaista shiiapoliitikkoa matkusti Iraniin eilen. Heillä on mukanaan todisteita, tunnustuksia ja kuvia, joiden perusteella Iran hankkii aseita ja kouluttaa Yhdysvaltojen ja Irakin sotilaita vastaan Irakissa taistelevia kapinallisia.

Valtuuskunnan tavoitteena on selvittää Iranin johtajien sekaantumista asiaan.

Valtuuskunta haluaa tavata myös Muqtada al-Sadrin

Uutistoimisto AFP:n mukaan valtuuskunnan oli määrä keskustella Iranissa myös radikaalin shiiajohtajan Muqtada al-Sadrin kanssa. Al-Sadrin neuvonantajan mukaan shiiajohtaja kuitenkin kieltäytyi ottamasta vastaan irakilaispoliitikkoja.

Valtuuskunta olisi halunnut tavata Al-Sadrin neuvotellakseen shiiajohtajaa tukevan Mahdin armeijan ja Irakin turvallisuusjoukkojen välisten taistelujen lopettamisesta. Viime viikkoina eri puolilla Irakia käydyissä taisteluissa on kuollut satoja ihmisiä.

Sadrin neuvonantaja sanoi, että valtuuskunta koostuu Irakin parlamentin jäsenistä ja sitä johtaa parlamentin puhemies. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Sadrin avustajat myöntävät shiiajohtajan olevan Iranissa.